Turners zijn vaak klein. Maar wordt de groei nu daadwerkelijk geremd door intensieve trainingsinspanning? Nee. Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat uiteindelijk iedereen zijn genetische bepaalde lengte behaalt ondanks de vele trainingsuren. Hoe kan het anders dat actieve jonge basketballers wel lang worden?
Klein zijn heeft zijn voordelen bij het ontwikkelen van talent binnen de turnsport, dus blijven kinderen in deze wereld hangen. Daarbij zijn ouders van turners nu eenmaal vaak kleiner dan gemiddeld, dus de kinderen automatisch ook. Wel is er vaak een zichtbare achterstand in lichamelijke ontwikkeling. Wanneer er op jonge leeftijd te hoge inspanning wordt gevraagd zorgt dit voor verminderde hormoonafgifte. Dit kan zorgen voor vertraagde groei, verlate puberteit en verlate menstruatie.
Gelukkig wordt deze achterstand tijdens rustperioden of op latere leeftijd weer ingehaald. Maar als gevolg van de verlate ontwikkeling kunnen er wel botafwijkingen ontstaan wat het risico op verstuiking, ontwrichting en breuken verhoogd.
Iedere turner krijgt vroeg of laat te maken met een (verlate) groeispurt binnen zijn of haar turncarrière. Pijn in de hiel, pijn aan de voorzijde knie of last van de achillespees komt vaak voor wanneer de botten harder groeien dan de spieren/pezen. De groeispurt zelf is niet tegen te houden maar de klachten zijn duidelijk te verminderen met podotherapeutische aanpassing in de turnschoen.
David Müskens
www.turnintogold.com