Hielpijn morbus sever
David Muskens
09/04/2023
1 min
0

Hielpijn bij het turnen

09/04/2023
1 min
0

Ben jij ook zo’n actieve turn(st)er die het liefst overal een handstand, radslag of salto maakt?

Voor vele jonge turners is dit geen enkel probleem. Maar er is ook een groep die door deze actieve leefstijl  te maken krijgt met pijn in de hiel. Deze zogenaamde Morbus Sever-klacht ontstaat vaak tussen de 7 en 15 jaar, net voor óf tijdens een groeispurt. 

Op dit moment groeien de botten harder ten opzichte van de spieren waardoor de spieren op overmatige rek komen te staan. Aan de achterzijde van de hiel, waar de achillespees aanhecht, zit een groeischijf van kraakbeen. Deze raakt geïrriteerd door het vele turnen. Herken je deze klacht? Probeer dan of de zogenaamde squeeze-test pijnlijk is: pak je hiel met één hand vast en knijp erin aan de zijkanten. Heb je meestal meer last aan de onderzijde van je hiel met eventueel uitstraling naar de voetboog, dan is het waarschijnlijk je peesplaat die is aangedaan. Kenmerkend hierbij zijn opstartklachten na rust.

 turnen hielpijn

Hoe meer trainingsuren je maakt hoe sneller klachten optreden en hoe lastiger ze herstellen. Aangezien rusten voor jou geen optie is, is het mogelijk om turnschoentjes te laten maken met podotherapeutische aanpassingen ter correctie van je voetstand. De schokdemping achterin zorgt voor het verminderen van de grote grondreactiekrachten op je hielen en haalt tevens de spanning van kuitspier en achillespees.  

 

Reacties