Officieel is het toegestaan om op turnwedstrijden (beige) turnschoenen te dragen. Ben je gewend om tijdens de training turnschoenen te dragen met daarin mijn podotherapeutische inlegzool. Dan is het zeker verstandig deze ook op de wedstrijd te dragen. Ondanks dat de jury/train(st)er het mooier vind om zonder schoentjes te turnen. Want het kan zomaar een wiebel of uitstap veroorzaken.
Overal in je lijf bevinden zich sensoren, ook wel proprioceptoren genoemd. Deze meten continu de spanning en stand van je spieren en gewrichten. Al deze informatie wordt naar de kleine hersenen (cerebellum) gestuurd. Hier wordt een beeld gevormd over de positie van je lichaam in de ruimte. Hierdoor blijft je lijf in evenwicht en worden de bewegingen van de verschillende lichaamsdelen goed ingeschat. Samen met je zicht en je evenwichtsorgaan is propriocepsis de basis voor de besturing van je lijf. Ook binnen het turnen, tijdens het uitvoeren van een element, speelt propriocepsis een zeer belangrijke rol.
Om een turnelement onder de knie te krijgen moet je deze vele malen herhalen. Hiermee verbeter je dus je proprioceptie. Je lijf weet dan precies wat hij op welk moment moet doen om de beweging, inclusief landing, zo optimaal mogelijk uit te voeren. Train je al langere tijd met turnschoentjes met podotherapeutische aanpassing i.v.m. je turnblessure-geschiedenis? Dan is het verstandig deze schoentjes ook op de wedstrijd te dragen omdat je systeem precies is ingespeeld op de ondersteuning en schokdemping onder je voet. Doe je dit niet, dan is de kans groter op een acute blessure of een onstabiele landing en dat is natuurlijk nadelig voor je turncarrière.
David Müskens
(turntherapeut, onderbewustzijns-therapeut)
www.turnintogold.com
www.deherstelexpert.nl