Toveren met je lijf - Weg met je blessure!

David Müskens maakt al vele jaren een groot deel van de Nederlandse (top)turners pijnvrij met behulp van zijn speciaal ontwikkelde inlegzolen in de turnschoen. Tijdens zijn eerste jaren als podotherapeut deed hij alleen onderzoek op de manier waarop dit binnen de reguliere (podo)therapie is aangeleerd; puur kijken naar de afwijkende stand en afwijkende bewegingen van de onderste helft van het lichaam. Aan de hand van deze gegevens werd de zooltherapie aangemeten. Enkele jaren geleden bezocht David Müskens een opleiding waarbij er tijdens een visualisatie-oefening focus werd gelegd op de kracht van het brein en gedachtes over het zelfherstellend vermogen van het lijf. Wat er toen gebeurde met zijn lijf was een totale openbaring. ‘’Nooit geweten dat ons brein zo krachtig is verbonden met onze totale gemoedstoestand’’. Dat was het punt waarop hij klaar was om zichzelf en zijn kennis verder te ontwikkelen. Want hoe jammer is het dat de meeste therapeuten vaak maar op één niveau naar de mens kijken? Je komt bij David Müskens niet in een paarse ruimte met wierrook. Hij is nuchter aangelegd. ‘’Het maakt mij niet uit hoe iets werkt, áls het maar werkt’’. Feitelijk geneest hij niet, maar helpt hij het lichaam om zichzelf te genezen.

turnen pijn

 

Wanneer ontstaat er een blessure of ziekte?  
Wanneer je iets heftigs meemaakt in je leven geeft dit reactie op je lijf. Wanneer deze gebeurtenis aan vijf voorwaarden voldoet, de zogenaamde 5 biologische natuurwetten, start je lijf een bepaalde ziekte of klacht. Deze natuurwetten zijn niet door de mens bedacht. Ze gelden voor iedereen die op aarde leeft; mens, dier en plant. Dus ook voor jou. Je hoeft er niet in te geloven, het werkt namelijk bij iedereen op dezelfde manier, net zoals zwaartekracht. Biologika geeft een 180 graden andere kijk op je gezondheid. 

Door met deze Biologika- theorie te werken kan David je precies uitleggen waarom je klacht momenteel speelt en ook hoe de genezing ervan gaat verlopen. Een blessure of ziekte is eigenlijk een heel mooi zinvol programma van ons lijf om ons iets te vertellen. Knieklachten komen veel voor bij mensen die hun eigenwaarde laten afhangen van hun prestaties met hun benen. Gaat er op een bepaald moment iets niet goed rondom sport, school, werk of een andere situatie waarbij de benen een belangrijke rol spelen dan kan de knie een reactie gaan geven. Let op: wanneer er pijn, roodheid en zwelling aanwezig is bevindt de knie zich juist in de genezingsfase. Wanneer het onderliggende conflict is opgelost hoeft het lijf geen signaal meer af te geven. Het kan ook zo zijn dat puur één bepaalde gebeurtenis ervoor heeft gezorgd dat jij nu met een bepaalde simpele ‘klacht’ loopt zoals een pijnlijke achillespees, schouder of hielspoor. Zelfs eczeem, wratjes of migraine hebben allemaal een logische verklaring. Helaas zoeken de meeste mensen niet naar de onderliggende oorzaak in zichzelf maar onderdrukken de klacht met pijnstillers of andere medicatie of hulpmiddelen.


Wanneer de dokter zegt dat je er maar mee moet leren leven of dat het tussen de oren zit bedoeld de dokter eigenlijk;  ‘’hier houdt mijn kennis op’’.

Jij functioneert net als je telefoon
Bepaalde zaken die je meemaakt komen als een nieuw programma op je harde schijf. In eerste instantie is dat geen probleem, je harde schijf kan dat wel aan. Maar doe je dat met alle gebeurtenissen in je leven dan raakt de harde schijf vol. En net als bij je telefoon ga je steeds minder goed functioneren. Uiteindelijk gaat je lijf pijnsignalen geven of zit je niet meer lekker in je vel.. Er over praten of alles weer manueel recht laten zetten kun je dan vergelijken met het ordenen van je bureaublad. De harde schijf blijft echter net zo vol.

reset


Het lezen van het lichaam
Puur door iemands houding te lezen kun je al heel veel te weten komen van deze persoon en de onderliggende oorzaak van de klachten. Onze emoties slaan we bijvoorbeeld op rondom ons bekken. Dit zorgt vaak voor een draaiing of verwringing. Met als gevolg dat er bepaalde ruggenwervels niet in de optimale positie staan. Elke ruggenwervel matcht weer met bepaalde klachten. Wanneer je last hebt van je onderbenen, enkels of voeten is de kans namelijk groot dat lendenwervel 5 niet goed in de rij zit. Heb je vaak last van je maag dan checkt David borstwervel 6. En een scheve 4e halswervel zorgt weer voor hooikoorts of oorproblemen. David: ‘’Het leuke hier aan is, is dat ik de mensen soms vraag naar bepaalde klachten en zij mij dan aankijken van hoe weet jij dat? ‘’. Door de logica van de Biologika in te zetten in combinatie met het lezen van het lijf ontstaat er uiteindelijk een diagnose van het probleem.

‘En dan is het tijd om te gaan toveren en alles op te lossen!’

Dat is wat David Müskens zegt nadat hij het gehele lijf van top tot teen heeft bekeken qua stand..  Naast het Biologika verhaal is er namelijk ook nog je onderbewustzijn. Dit is de 90% van het brein waarvan we nog niet weten hoe het werkt maar al wel geweldig mee kunnen werken. Dit onderbewustzijn weet exact de onderliggende oorzaak of blokkade van je probleem en is in staat dit  van je harde schijf af te gooien. Dus niet alles meer een plekje geven maar juist lekker loslaten. Met als voordeel dat je lijf automatisch weer in een mooie rechte stand komt te staan. Je wordt hierbij zowel op het fysieke, mentale, emotionele, spirituele, als voor ons nog onbekende vlak compleet gereset. Het ‘toveren’’ begint zodra David de zogenoemde ‘’Touch of Matrix’’ behandeling start. Er wordt verbinding met het onderbewustzijn gemaakt wanneer David zijn handen op het bekken legt. Je verstand wordt als het ware uitgeschakeld. Er is dan vrije toegang tot je harde schijf en de programma's die je gedurende je hele leven hebt verzameld. Het lijf gaat vanzelf in beweging en zoekt automatisch zijn optimale positie. Daarna is de rug aan de beurt met als laatste de nek en het hoofd. Tot zover gebeurd dit in stand. Meestal is dit ook al voldoende om de turner grotendeels weer recht te hebben gezet. Indien nodig worden er nog zooltjes aangemeten voor extra ondersteuning of schokdemping voor in de turnhal. Puur om de hoge piekbelasting op het lijf te verminderen. Het voordeel van het combineren van meerdere therapieën in een behandeling is dat je niet alleen van je  klacht af bent waarvoor je kwam maar vaak ook van andere onderliggende kwaaltjes. Doordat het lijf weer helemaal is uitgelijnd ervaren de turners vaak ook meer stabiliteit en gaan bepaalde elementen een stuk soepeler of netter recht.

 TOM gunter

Wanneer er grotere of dieperliggende problemen spelen wordt er gekozen om het traject voort te zetten. Dit biedt David aan onder de naam ‘’De Herstel Expert’’. De staat waarin je dan terecht komt lijkt op hypnose, behalve dat je tijdens de volledige behandeling helemaal aanwezig en bewust bent. Er kan gewoon nog met elkaar gepraat worden.  Het klinkt heel spannend maar wordt als heel prettig ervaren. Tijdens de behandeling ligt de ene persoon helemaal stil en de ander maakt daarentegen allerlei bewegingen met het lijf. Het gewenste effect blijft hetzelfde, als je er maar voor open staat om de bewegingen te laten gebeuren. Het mooie is namelijk dat er uit deze bewegingen ook allerlei informatie is af te lezen. Tijdens het praten is het van belang alles positief te formuleren. Dus geen focus op de pijn die je afgelopen tijd hebt ervaren in de turnhal maar juist denken aan hoe je die nieuwe sprong of serie optimaal gaat uitvoeren. Laat het lijf maar beslissen en laat je niet leiden door alles wat iedereen erover heeft gezegd.

David: ‘’Het voordeel van turners behandelen is dat ze zich goed bewust zijn van hun lijf. Daarnaast zijn ze nog vaak jong wat ze lekker onbevangen maakt. Volwassenen zijn vaak sceptisch en willen alles onderbouwd hebben. Kinderen vertellen dat ze gewoon weer lekker willen turnen en hoe jij dat voor ze regelt doet er niet toe. Bij het turnen zijn ze ook gewend dat het lijf alle kanten op gaat, dus waarom zou dat nu ineens vreemd moeten zijn? En als de ouders eenmaal het effect zien, dan volgen zij vanzelf!’’

Nieuwsgierig naar meer?

David Müskens
www.deherstelexpert.nl
www.turnpodotherapie.com

Reactie plaatsen
patient Turnintogold

Innovatieve inlegzolen voor topturner  

Turn(st)ers kampen vaak met chronische blessures. Hierbij maken ze gebruik van tijdelijke therapieën zoals taping en braces welke telkens opnieuw moeten worden aangebracht.  Daarbij wordt de daadwerkelijke oorzaak van de klacht niet aangepakt;  de afwijkende voetstand en voetfunctie.  Om deze aan te pakken is de podotherapeutische inlegzool de ideale oplossing. Maar deze worden alleen gedragen in het dagelijkse schoeisel en niet tijdens het turnen. Terwijl  juist hier  de voeten en knieën de grootste belasting krijgen te verduren. Een speciaal ontwikkelde zooltherapie voor in de turnschoen biedt hiervoor de uitkomst. Daarnaast wordt bij acute klachten een beroep gedaan op de creativiteit van de desbetreffende podotherapeut.

Anamnese

Januari 2016: turner, 10 jaar, welke 8-12 uur per week traint krijgt steeds vaker last van pijn in de hielen beiderzijds. Tijdens ADL zijn de klachten af en toe aanwezig maar de pijn speelt vooral op tijdens het turnen. Hoe hoger de belasting hoe meer pijn. Na een intensieve avondtraining kan de pijn in de ochtend soms ook nog aanwezig zijn met als gevolg een antalgische tenengang. VAS-score 6.


De turntoestellen sprong en vloer leveren de meeste problemen op. Springen en landen veroorzaken de meeste pijn. Vloerelementen worden geoefend op een zachte opblaasbare tumblingbaan. Dit levert meestal geen problemen op. Het uitvoeren van de series zoals arabier-flikflak-salto-1/1 schroef en salto voorover-arabier-streksalto op de vierkante harde vloer veroorzaakt pijn. Soms moet de training op dit toestel dan ook worden gestaakt.

Het uitvoeren van sprong met behulp van een plankoline (combinatie van plank en trampoline) kan ze in de training goed volhouden. Wanneer er met een ‘normale’ harde plank wordt gesprongen kan dit maximaal 6x. Ook het landen op de officiële wedstijdmatten in plaats van in de valkuil met schuimblokken levert pijn op in de hielen.

aanloop-turnen

Eerdere therapieën:
De turner heeft afgelopen maanden in overleg met de train(st)ers en fysiotherapeut allereerst de trainingen aangepast. De vloerseries werden vooral uitgevoerd op de zachte tumblingbaan en de sprong op de plankoline. Per training werden deze maximaal 3 keer geoefend op de officiële wedstrijdtoestellen. Dit verzachte de pijn wel maar wanneer er weer werd opgebouwd naar het oude schema kwam de klacht weer duidelijk opzetten. Pure rust door twee weken niet te trainen gaf hetzelfde resultaat.  
Tevens heeft ze tijdens het turnen nog een soort enkelbrace gedragen waar lichte schokdemping achterin zat maar deze bood onvoldoende resultaat. Cure tape zorgde ervoor dat ze de trainingen iets beter kon volhouden maar was nog niet de oplossing.


Turnen en (literatuur)onderzoek

Uit onderzoek van TNO blijkt dat 35% van de turnblessures ontstaat als gevolg van een verkeerde landing.  Balk, vloer en sprong bevinden zich hierdoor in de top drie van meest blessuregevoelige turntoestellen. Bij een landing  moet het gehele lichaamsgewicht worden opgevangen door een of beide voeten waarbij de turn(st)er in een klap stil moet staan zonder uitstappas. Hierbij werken grote reactiekrachten in op de onderste extremiteit, tot soms wel 15x het lichaamsgewicht. In combinatie met een hoge trainingsintensiteit heeft dit een verhoogd  risico op aandoeningen van de fascia plantaris. Hoe harder de ondergrond hoe nadeliger voor de klacht.

 

Acute klachten ontstaan twee maal zo vaak in trainingen tijdens het voorseizoen dan op wedstrijden. Hier worden vaak hogere risico’s genomen bij het oefenen van nieuwe elementen4. Het beste moment om te trainen is tussen twee en zes uur ’s middags. Hier piekt de spierkracht  met 6% ten opzichte van andere momenten op de dag. Je oog-handcoördinatie is ook het beste aan het eind van de middag. Gewrichten en spieren zijn in de avond zo’n twintig procent flexibeler.


Een turner kan niet jong genoeg beginnen met het ontwikkelen van zijn talent. Een nadeel is dat in de loop der 16 jaar, het tempo van de verwonding in concurrentie was meer dan 2 keer zo hoog als in de praktijk (15,19 versus 6,07 blessures per 1000 atleet-opnamen; rate ratio = 2,5, 95% betrouwbaarheidsinterval [BI] = 2,3, 2,8). Wanneer er op jonge leeftijd te hoge inspanning wordt gevraagd dit zorgt voor verminderde afgifte van hormonen door het endocriene systeem. Dit kan zorgen voor vertraagde groei, verlate puberteit, verlate menstruatie etc. Gelukkig blijkt uit onderzoek dat deze achterstand tijdens rustperioden of op latere leeftijd weer wordt ingehaald. Maar als gevolg van de verlate ontwikkeling kunnen er osteo-articulaire pathologiën ontstaan wat het risico op verstuiking, ontwrichting en fracturen verhoogd. Een ander belangrijk punt wat betreft het lichaam is de verhouding tussen het gewicht en de hoeveelheid kracht bij de turn(st)er. Bij het uitvoeren van een bepaalde  oefening op een  toestel komt er bij de gecoördineerde beweging  explosieve kracht kijken en moet het er tegelijkertijd sierlijk uitzien.  Hoe lichter de massa van het lijf en hoe groter de spiermassa, hoe krachtiger en dynamischer de sporter.
steunzool-turnen

Start 'gewone' podotherapie
Augustus 2015 is er onderzoek verricht door een collega podotherapeut. De meest opvallende bevindingen: calcaneo- en mediotarsusvalgus beiderzijds. Daarnaast is er een lichte genua valga-stand waarbij de patella endotoreert. Tijdens het functieonderzoek zijn alle bewegingsuitslagen vergroot. De turner is zowel hypermobiel in de voet als in alle andere gewrichten. Bij palpatie is de origo van de fascia plantaris gevoelig. De squeezetest bij het omvatten van de calcaneus veroorzaakt de meeste pijn bdz. Diagnose Morbus Sever.

Tijdens het lopen is er sprake van een eversie hiellanding. Waarna het midtarsaalgewricht hyperproneert  De gaitline blijft na het hielcontact vrij mediaal. Daarna loopt deze tijdens de toe-off fase netjes richting de halluci en digiti 2 beiderzijds. Er is geen opvallend links-rechts verschil zichtbaar.Digitaal aangemeten podotherapeutische inlegzool: rctb 5mm, subcub 4mm, ascendans 5mm ppt in hielen en een HAI welke de gecorrigeerde voetboog volgt. Bij de eerste zoolcontrole na 8 weken was ze al redelijk tevreden aangezien ze tijdens haar ADL-activiteiten geen pijn meer ondervond aan de hielen. Maar de grootste problemen ondervond ze nog steeds tijdens het uitvoeren van haar turnpassie. Doordat ze bepaalde elementen niet kon oefenen vanwege de grondreactiekrachten op de hielen kon ze niet optimaal scoren op de wedstrijden.

Start turnpodotherapie
Via mond-tot-mond reclame is de turner in contact gekomen met de specialisatie podotherapie & turnen. Na het onderzoek is er een speciale inlegzool in de turnschoen gemaakt. Beiderzijds achterin de zool is een wigje geplaatst t om hethielbeen te corrigeren. Daar overheen een zachte laag om de grondreactiekrachten, welke de hiel krijgt te verduren, te verminderen/vertragen. Aangezien de hypermobiele voet tijdens de hoge belasting hyperproneert is er gekozen voor een ondersteuning onder de voetboog om zo de overmatige tractie van de fascia plantaris te reduceren. Omdat een flexibele turnschoen de voet niet kan stabiliseren is het raadzaam de HAI niet hoger te maken omdat de turn(st)er anders van de zool afglijdt. Er zijn geen voorvoetelementen geplaatst aangezien dit, in combinatie met de dichte turnschoen, de goede feeling met het toestel belemmerd. Uiteindelijk is de zool afgedekt met Sportex. 

emmett

Emmett-therapie:
Gedurende het eerste onderzoek is er ook meteen gestart met Emmett-therapie. De psoas is een hele belangrijke spiergroep die de borstwervels en de lendenwervels met onder andere de spieren van het bovendijbeen verbindt, net onder het heupgewricht. Het is de spiergroep die onder andere het S-I-gewricht bij het heiligbeen in evenwicht houdt.  Een goed werkende psoas voorkomt lage rugklachten, bekken- en nierproblemen en platvoeten. Verder heeft deze spiergroep een stabiliserende functie van de buikspieren. Door een zachte druk te geven op de juiste punten op het lijf ontspant de psoas en staat de turner meteen stabieler.
Door bepaalde ‘switches’’ uit te voeren rondom de calcaneus en op het dorsum van de voet is de cliënt amper meer om te duwen. Wat in dit geval voordelen heeft wat betreft de voetstand maar ook binnen de turnsport; hoe minder wiebels, des te minder puntenaftrek.
Daarnaast zijn er nog een aantal andere punten toegepast om direct de pijn te verminderen.
Nieuwsgierig? www.emmett-techniek.nl


Evaluatie
Acht  weken na het afleveren van de aangepaste turnschoen vond de eerste controle plaats.
Aangezien de turn(st)ers vaak van ver komen worden deze eerst altijd telefonisch uitgevoerd. Onderstaande recensie verteld het resultaat:

‘’Onze zoon heeft maanden gesukkeld met een hielblessure. De trainingen kon ze maar half meedoen en iedere week zaten we bij verschillende therapeuten. Vanaf Januari turnt ze met de op maat gemaakte schoentjes van David en het gaat supergoed. Hijheeft niet hoeven wennen aan de schoentjes. Hijis helemaal blessurevrij, ze traint 10 uur per week zonder klachten en/of pijn. Ook sprong en vloer kan ze weer volop meetrainen. De trainingen zijn weer leuk! Hijmag de schoentjes ook dragen op de wedstrijden. Ik kan het iedereen aanraden! Dank je wel David’’Nabeschouwing
Uit dit onderzoek, en die van de vele andere turnklanten welke bij mij zijn geweest, is gebleken hoe belangrijk het is om een afwijkende voetstand te corrigeren bij een sport waarbij hoge piekbelasting optreedt. Schokdemping genereren of op bepaalde plaatsen druk reduceren behoort ook tot een succesvolle methode om de blessures aan te pakken. Sport en innovatie zal in de toekomst altijd blijven bestaan. Of zoals de directeur van KNGU zegt: Gymnovatie!

Scanner podo

Wil jij ook pijnvrij turnen?

Toveren met je lijf - Weg met je blessure!

Toveren met je lijf - Weg met je blessure!

David Müskens maakt al vele jaren een groot deel van de Nederlandse (top)turners pijnvrij met behulp van zijn speciaal ontwikkelde inlegzolen in de turnschoen. Tijdens zijn eerste jaren als podotherapeut deed hij alleen onderzoek op de manier waarop dit binnen de reguliere (podo)therapie is aangeleerd; puur kijken naar de afwijkende stand en afwijkende bewegingen van de onderste helft van het lichaam. Aan de hand van deze gegevens werd de zooltherapie aangemeten. Enkele jaren geleden bezocht David Müskens een opleiding waarbij er tijdens een visualisatie-oefening focus werd gelegd op de kracht van het brein en gedachtes over het zelfherstellend vermogen van het lijf. Wat er toen gebeurde met zijn lijf was een totale openbaring. ‘’Nooit geweten dat ons brein zo krachtig is verbonden met onze totale gemoedstoestand’’. Dat was het punt waarop hij klaar was om zichzelf en zijn kennis verder te ontwikkelen. Want hoe jammer is het dat de meeste therapeuten vaak maar op één niveau naar de mens kijken? Je komt bij David Müskens niet in een paarse ruimte met wierrook. Hij is nuchter aangelegd. ‘’Het maakt mij niet uit hoe iets werkt, áls het maar werkt’’. Feitelijk geneest hij niet, maar helpt hij het lichaam om zichzelf te genezen.

turnen pijn

 

Wanneer ontstaat er een blessure of ziekte?  
Wanneer je iets heftigs meemaakt in je leven geeft dit reactie op je lijf. Wanneer deze gebeurtenis aan vijf voorwaarden voldoet, de zogenaamde 5 biologische natuurwetten, start je lijf een bepaalde ziekte of klacht. Deze natuurwetten zijn niet door de mens bedacht. Ze gelden voor iedereen die op aarde leeft; mens, dier en plant. Dus ook voor jou. Je hoeft er niet in te geloven, het werkt namelijk bij iedereen op dezelfde manier, net zoals zwaartekracht. Biologika geeft een 180 graden andere kijk op je gezondheid. 

Door met deze Biologika- theorie te werken kan David je precies uitleggen waarom je klacht momenteel speelt en ook hoe de genezing ervan gaat verlopen. Een blessure of ziekte is eigenlijk een heel mooi zinvol programma van ons lijf om ons iets te vertellen. Knieklachten komen veel voor bij mensen die hun eigenwaarde laten afhangen van hun prestaties met hun benen. Gaat er op een bepaald moment iets niet goed rondom sport, school, werk of een andere situatie waarbij de benen een belangrijke rol spelen dan kan de knie een reactie gaan geven. Let op: wanneer er pijn, roodheid en zwelling aanwezig is bevindt de knie zich juist in de genezingsfase. Wanneer het onderliggende conflict is opgelost hoeft het lijf geen signaal meer af te geven. Het kan ook zo zijn dat puur één bepaalde gebeurtenis ervoor heeft gezorgd dat jij nu met een bepaalde simpele ‘klacht’ loopt zoals een pijnlijke achillespees, schouder of hielspoor. Zelfs eczeem, wratjes of migraine hebben allemaal een logische verklaring. Helaas zoeken de meeste mensen niet naar de onderliggende oorzaak in zichzelf maar onderdrukken de klacht met pijnstillers of andere medicatie of hulpmiddelen.


Wanneer de dokter zegt dat je er maar mee moet leren leven of dat het tussen de oren zit bedoeld de dokter eigenlijk;  ‘’hier houdt mijn kennis op’’.

Jij functioneert net als je telefoon
Bepaalde zaken die je meemaakt komen als een nieuw programma op je harde schijf. In eerste instantie is dat geen probleem, je harde schijf kan dat wel aan. Maar doe je dat met alle gebeurtenissen in je leven dan raakt de harde schijf vol. En net als bij je telefoon ga je steeds minder goed functioneren. Uiteindelijk gaat je lijf pijnsignalen geven of zit je niet meer lekker in je vel.. Er over praten of alles weer manueel recht laten zetten kun je dan vergelijken met het ordenen van je bureaublad. De harde schijf blijft echter net zo vol.

reset


Het lezen van het lichaam
Puur door iemands houding te lezen kun je al heel veel te weten komen van deze persoon en de onderliggende oorzaak van de klachten. Onze emoties slaan we bijvoorbeeld op rondom ons bekken. Dit zorgt vaak voor een draaiing of verwringing. Met als gevolg dat er bepaalde ruggenwervels niet in de optimale positie staan. Elke ruggenwervel matcht weer met bepaalde klachten. Wanneer je last hebt van je onderbenen, enkels of voeten is de kans namelijk groot dat lendenwervel 5 niet goed in de rij zit. Heb je vaak last van je maag dan checkt David borstwervel 6. En een scheve 4e halswervel zorgt weer voor hooikoorts of oorproblemen. David: ‘’Het leuke hier aan is, is dat ik de mensen soms vraag naar bepaalde klachten en zij mij dan aankijken van hoe weet jij dat? ‘’. Door de logica van de Biologika in te zetten in combinatie met het lezen van het lijf ontstaat er uiteindelijk een diagnose van het probleem.

‘En dan is het tijd om te gaan toveren en alles op te lossen!’

Dat is wat David Müskens zegt nadat hij het gehele lijf van top tot teen heeft bekeken qua stand..  Naast het Biologika verhaal is er namelijk ook nog je onderbewustzijn. Dit is de 90% van het brein waarvan we nog niet weten hoe het werkt maar al wel geweldig mee kunnen werken. Dit onderbewustzijn weet exact de onderliggende oorzaak of blokkade van je probleem en is in staat dit  van je harde schijf af te gooien. Dus niet alles meer een plekje geven maar juist lekker loslaten. Met als voordeel dat je lijf automatisch weer in een mooie rechte stand komt te staan. Je wordt hierbij zowel op het fysieke, mentale, emotionele, spirituele, als voor ons nog onbekende vlak compleet gereset. Het ‘toveren’’ begint zodra David de zogenoemde ‘’Touch of Matrix’’ behandeling start. Er wordt verbinding met het onderbewustzijn gemaakt wanneer David zijn handen op het bekken legt. Je verstand wordt als het ware uitgeschakeld. Er is dan vrije toegang tot je harde schijf en de programma's die je gedurende je hele leven hebt verzameld. Het lijf gaat vanzelf in beweging en zoekt automatisch zijn optimale positie. Daarna is de rug aan de beurt met als laatste de nek en het hoofd. Tot zover gebeurd dit in stand. Meestal is dit ook al voldoende om de turner grotendeels weer recht te hebben gezet. Indien nodig worden er nog zooltjes aangemeten voor extra ondersteuning of schokdemping voor in de turnhal. Puur om de hoge piekbelasting op het lijf te verminderen. Het voordeel van het combineren van meerdere therapieën in een behandeling is dat je niet alleen van je  klacht af bent waarvoor je kwam maar vaak ook van andere onderliggende kwaaltjes. Doordat het lijf weer helemaal is uitgelijnd ervaren de turners vaak ook meer stabiliteit en gaan bepaalde elementen een stuk soepeler of netter recht.

 TOM gunter

Wanneer er grotere of dieperliggende problemen spelen wordt er gekozen om het traject voort te zetten. Dit biedt David aan onder de naam ‘’De Herstel Expert’’. De staat waarin je dan terecht komt lijkt op hypnose, behalve dat je tijdens de volledige behandeling helemaal aanwezig en bewust bent. Er kan gewoon nog met elkaar gepraat worden.  Het klinkt heel spannend maar wordt als heel prettig ervaren. Tijdens de behandeling ligt de ene persoon helemaal stil en de ander maakt daarentegen allerlei bewegingen met het lijf. Het gewenste effect blijft hetzelfde, als je er maar voor open staat om de bewegingen te laten gebeuren. Het mooie is namelijk dat er uit deze bewegingen ook allerlei informatie is af te lezen. Tijdens het praten is het van belang alles positief te formuleren. Dus geen focus op de pijn die je afgelopen tijd hebt ervaren in de turnhal maar juist denken aan hoe je die nieuwe sprong of serie optimaal gaat uitvoeren. Laat het lijf maar beslissen en laat je niet leiden door alles wat iedereen erover heeft gezegd.

David: ‘’Het voordeel van turners behandelen is dat ze zich goed bewust zijn van hun lijf. Daarnaast zijn ze nog vaak jong wat ze lekker onbevangen maakt. Volwassenen zijn vaak sceptisch en willen alles onderbouwd hebben. Kinderen vertellen dat ze gewoon weer lekker willen turnen en hoe jij dat voor ze regelt doet er niet toe. Bij het turnen zijn ze ook gewend dat het lijf alle kanten op gaat, dus waarom zou dat nu ineens vreemd moeten zijn? En als de ouders eenmaal het effect zien, dan volgen zij vanzelf!’’

Nieuwsgierig naar meer?

David Müskens
www.deherstelexpert.nl
www.turnpodotherapie.com

Reactie plaatsen