Pijn; een teken van falen of van genezing?


Wat is pijn?

International Association for the Study of Pain (IASP) heeft pijn als volgt gedefinieerd: Pijn is onzichtbaar, pijn is een gevoel, pijn is onaangenaam en pijn voelt als schade. Volgens de Dikke van Dale wordt pijn gedefinieerd als een onaangenaam gevoel in (een deel van) het lichaam. 

De meerderheid van de mensen heeft bij pijn negatieve associaties. Wanneer men pijn ervaart heeft men het gevoel dat het lijf niet goed functioneert. Pijn wordt maar in zeer weinig gevallen in verband gebracht met gezondheid. Dit terwijl pijn eigenlijk een heel mooi zinvol signaal van het lijf is. Het grote gedeelte van de reguliere zorg is heden ten dage nog steeds gebaseerd op Evidence Based Medicine. Wat betekent dat een bepaalde methode of de techniek wetenschappelijk onderbouwt moet zijn en bewezen effectief. Uiteraard komt dit de kwaliteit van de huidige zorg ten goede maar er bestaat ook nog Best Practice. Best Practice komt voort uit het ervaren dat een methode of techniek beter werkt maar niet wetenschappelijk is onderzocht. Hoe zou het zijn als deze inzichten  in de toekomst nou eens prachtig met elkaar zouden worden verweven? In dit artikel wordt pijn vanuit deze verschillende kanten belicht.  

Hoe werkt pijn?
Het woord nociceptie komt van het latijnse woord nocere. Dit betekent schaden of kwetsen. Nociceptie of pijnzin is het vermogen van een organisme om weefselbeschadiging of dreigende weefselbeschadiging waar te nemen. Jij bent de enige die kan vertellen of je pijn ervaart. Pijn is niet meetbaar en ook niet te zien op scans.

Ons zenuwstelsel bestaat uit een tweetal systemen. Het eerste systeem is het centrale zenuwstelsel, bestaande uit de hersenen en het ruggenmerg. En het tweede systeem is het perifere zenuwstelsel. Deze wordt weer onderverdeeld in een somatisch deel met gevoels- en bewegingszenuwen. En een autonoom deel wat de lichaamsfuncties regelt die je niet zelf aanstuurt.  Zweten en doorbloeding zijn hier een voorbeeld van.

zenuwstelsel gymnast

Schakelstations:
Het centrale zenuwstelsel is de centrale processor terwijl het perifere zenuwstelsel zich uitspreid over het hele lichaam om signalen te verzenden en te ontvangen. Sensoren sturen dus berichten via het zenuwstelsel door naar de hersenen. Dit gaat echter niet rechtstreeks. Het signaal passeert onderweg allerlei schakelstaEtions. Deze schakelstations bevinden zich in het ruggenmerg en in de hersenen. Zij bepalen wanneer een signaal wel of niet naar de hersenen wordt doorgestuurd. lk schakelstation geeft het bericht weer door aan de volgende zenuw, waarna weer een ander schakelstation volgt. Deze schakelstations zijn erg belangrijk en hebben een bijzondere functie. Ze zijn namelijk in staat berichten tegen te houden maar ook te verzwakken of juist te versterken. Schakelstations fungeren als het ware als poortwachters. zij bepalen hoeveel signalen er verder gaan. Hoe verder de poort geopend wordt, hoe meer berichten er worden doorgelaten naar de verschillende delen van het brein.

lijf turner

Pijnervaring:
De hoeveelheid pijn die je ervaart hoeft niet altijd overeen te komen met de hoeveelheid schade in of aan het lichaam. Alleen al de gedachte aan pijn kan een plek gevoeliger maken. Of iemand die een paar nachten slecht geslapen heeft kan juist veel sneller last hebben van bepaalde pijntjes. Of als iemand in de buurt komt van een pijnlijke plek zonder die plek aan te raken dan kun je al meer pijn voelen. En sporters kunnen bijvoorbeeld met een heftige blessure toch door blijven gaan en er pas achteraf achter komen wat de ernst was van het probleem. Er bestaat dus overduidelijk een link tussen het fysieke deel van het lichaam plus de emoties en de verschillende gedachtes.


Pijn en emoties:
Binnen de podotherapie en pedicurewereld wordt er vaak alleen gekeken naar de klacht in relatie met ‘afwijkingen’ in de onderste helft van het lijf. Terwijl de mens ook nog bestaat uit een bovenste helft die prachtig met de onderste helft is verbonden. Naast deze fysieke laag bestaan wij ook nog uit een emotionele laag en een mentale laag. Hier wordt eigenlijk amper naar gekeken terwijl er een hele zinvolle logische link bestaat tussen onze emoties, gedachtes en bindweefsels.

pijn emotie

Ons lijf is opgebouwd uit vier verschillende soorten weefsels: platenepitheelweefsel, klierweefsel, vliezen en bindweefsel. Spieren, pezen, banden en botten vallen onder de categorie bindweefsel. Bindweefsel is een vorm van weefsel dat onderdeel uitmaakt van alle organen van het lichaam. Het beschermt de organen en bepaalt hun vorm. De onderlinge beweeglijkheid van organen wordt ook verzorgd door het bindweefsel. Het maakt ons capabel om zelfstandig te kunnen bewegen.
Elk type weefsel wordt aangestuurd door een bepaald deel van het brein. Onze spieren, pezen, banden en botten worden aangestuurd door het hersenmerg, de witte stof van de grote hersenen.

Wanneer je in je leven iets meemaakt wat voor inbreuk zorgt op je eigenwaarde of zelfwaarde worden er bepaalde verbindingen (synapsen) verbroken in dit hersenmerg. In de letterlijke zin gaat het hier om; ik ben niet goed genoeg, ik kan het niet, ik heb verloren. ik kan mij niet verplaatsen of  ik kan niet goed wandelen, rennen of springen. In de figuurlijke zin kan iemand de eerste stap niet zetten, voor zichzelf opkomen of een bepaalde situatie niet veranderen

Zolang dit probleem doorloopt, en er dus nog geen oplossing is gevonden door diegene, gaat het lijf cellen afbreken in de desbetreffende pees, spier of het bot. De intensiteit van de ‘’klacht’’ wordt dus bepaald door de tijd tussen het conflict en de oplossing. Let op: In deze fase van celafbouw wordt er nog geen pijn ervaren.

spiervezels

Maar waarom heeft nou juist de ene persoon een spier die het pijnsignaal afgeeft en doet bij een ander het bot pijn? Dit is afhankelijk van de ernst of de zwaarte van het conflict. Hoe heftiger het conflict wordt beleeft, hoe dieper het signaal lijf in gaat. Heb je last van je voet? Dan bepaald het bot, de spier of de pees de ernst van het conflict. ‘’Het heeft mij tot op het bot geraakt!’’


Zoals eerder gezegd zijn er in de eerste fase cellen afgebroken. Denk hierbij dus aan slijtage, verschrompeling of necrose. Wanneer je klant een oplossing heeft gevonden voor zijn of haar probleem gaat het lijf van de conflictfase over in de herstelfase. Het is tijd om de pees, spier of het bot weer sterk te maken. Het slimme lijf heeft hiervoor eerst cellen weggehaald zodat de nieuwe cellen beter kunnen gaan hechten. De terugbouw van het bindweefsel gaat van start met behulp van bacteriën. In deze fase ontstaat er mogelijk ook vocht, ontstekingsverschijnselen of koorts. Pas op dit moment in het proces gaat de patiënt pijn ervaren. Aangezien het bindweefsel hier momenteel op zijn zwakst is en het lijf de energie nodig heeft om te herstellen is het voor het lijf tijd om rust te nemen. Pijn is hierbij een zinvol signaal dat je niet toch gaat overbelasten waardoor het bindweefsel mogelijk verder kapot gaat of het herstel minder snel verloopt. Pijn aan spieren, pezen banden en botten is dus vaak een het teken van genezing. Behalve bij acute trauma’s of wanneer er door celafname bijvoorbeeld een zenuw wordt afgekneld.

botafbraak sporter

Therapieën en inzichten 
Podotherapeuten, podologen, fysiotherapeuten zien een scala aan klachten aan de onderste extremiteit. Van zenuwpijn tot spierpijn tot pijn als gevolg van acuut letsel. Al deze klachten hebben dus een eigen onderliggende oorzaak. Naast een acute oorzaak worden deze pijnklachten binnen de reguliere therapie vaak gelinkt aan een afwijkende stand van het lijf of overbelasting. Rust, oefeningen, manuele behandelingen, massages tot het aanmeten van steunzolen zijn veel voorkomende therapieën. In vele gevallen verdwijnt de pijn wanneer spieren sterker of juist losser worden gemaakt of wanneer deze bindweefsels worden ontlast met bepaalde hulpmiddelen.

Als therapeut hoor jij waarschijnlijk vaak de verhalen van je klanten over de lichamelijke klachten die zij ervaren. Daarnaast zullen ze ook vertellen over de bijbehorende therapieën die ze al hebben gehad en het effect hiervan. Soms komt na een bepaalde tijd de klacht weer in alle hevigheid terug of gaat het lijf weer terug in zijn oude positie staan. Ditzelfde gebeurd vaak wanneer de steunzolen of andere hulpmiddelen niet meer worden gedragen. Soms hebben je klanten van alles geprobeerd maar niets lijkt te werken. Wanneer deze klacht niet het gevolg is van een acuut trauma zou je eens (voorzichtig) aan ze kunnen vragen of er mogelijk iets emotioneels heeft gespeeld in zijn of haar leven voorafgaand aan de klacht wat impact heeft gehad op de eigenwaarde. Was er ergens een situatie waarin je je niet goed genoeg hebt gevoeld?

Ben je er  wel van bewust dat niet elke klant hier voor open staat. Sommige klanten komen puur alleen naar jouw praktijk voor een goede voetbehandeling en niet voor een, in hun ogen, psychologisch gesprek. Zij hebben mogelijk liever niet dat jij je mengt in hun privéleven. Hou het gesprek in ieder geval erg luchtig en dan merk je vanzelf of de klant verder geïnteresseerd is in deze ruimdenkende methodiek.

turnintogold

Take home message
Pijn is een mooi zinvol signaal van het lijf met als uiteindelijk doel puur te overleven. Mensen met klachten aan spieren, pezen, banden en botten hebben vaak een conflict beleefd rondom eigenwaarde of zelfwaarde voorafgaand aan de klacht. Dit is dan ook de richting waarin mensen het moeten gaan zoeken willen ze de dieperliggende oorzaak van de klacht achterhalen. Dit kan een groot conflict zijn geweest zoals bijvoorbeeld twijfels of ze wel een goede partner of vader/moeder zijn maar het kan ook zomaar gebeuren bij iemand die aan alle verwachtingen wil voldoen om goed te kunnen presteren op het werk, bij (top)sport of op school. Weten ze het antwoord op deze vraag zelf niet? Dan is er altijd nog het onderbewustzijn plus het zelfherstellend vermogen van het lijf waar geweldig mee te werken is. Onze ‘diepere laag’ weet exact wat er in de weg zit en hoe het kan worden losgelaten. De combinatie Evidence Based Practice met Best Practice is naar mijn inziens de ideale combinatie. Want ons lijf kan nog zoveel meer dan wij met ons brein kunnen bevatten.

Bronnen:
 1: IASP 1994 & 20082. Williams AC, Craig KD. Updating the definition of pain. Pain. 2016;157(11):2420-33. proposed by the IASP Definition of Pain Taskforce Aug 2019.4. Treede R-D, et al. et al. Pain. 2019;160:19–27
 2: Bron: Nijs, Wilgen | Boek | 1e druk | 01-11-2010 | 9789031380688

 

Reactie plaatsen
patient Turnintogold

Innovatieve inlegzolen voor topturner  

Turn(st)ers kampen vaak met chronische blessures. Hierbij maken ze gebruik van tijdelijke therapieën zoals taping en braces welke telkens opnieuw moeten worden aangebracht.  Daarbij wordt de daadwerkelijke oorzaak van de klacht niet aangepakt;  de afwijkende voetstand en voetfunctie.  Om deze aan te pakken is de podotherapeutische inlegzool de ideale oplossing. Maar deze worden alleen gedragen in het dagelijkse schoeisel en niet tijdens het turnen. Terwijl  juist hier  de voeten en knieën de grootste belasting krijgen te verduren. Een speciaal ontwikkelde zooltherapie voor in de turnschoen biedt hiervoor de uitkomst. Daarnaast wordt bij acute klachten een beroep gedaan op de creativiteit van de desbetreffende podotherapeut.

Anamnese

Januari 2016: turner, 10 jaar, welke 8-12 uur per week traint krijgt steeds vaker last van pijn in de hielen beiderzijds. Tijdens ADL zijn de klachten af en toe aanwezig maar de pijn speelt vooral op tijdens het turnen. Hoe hoger de belasting hoe meer pijn. Na een intensieve avondtraining kan de pijn in de ochtend soms ook nog aanwezig zijn met als gevolg een antalgische tenengang. VAS-score 6.


De turntoestellen sprong en vloer leveren de meeste problemen op. Springen en landen veroorzaken de meeste pijn. Vloerelementen worden geoefend op een zachte opblaasbare tumblingbaan. Dit levert meestal geen problemen op. Het uitvoeren van de series zoals arabier-flikflak-salto-1/1 schroef en salto voorover-arabier-streksalto op de vierkante harde vloer veroorzaakt pijn. Soms moet de training op dit toestel dan ook worden gestaakt.

Het uitvoeren van sprong met behulp van een plankoline (combinatie van plank en trampoline) kan ze in de training goed volhouden. Wanneer er met een ‘normale’ harde plank wordt gesprongen kan dit maximaal 6x. Ook het landen op de officiële wedstijdmatten in plaats van in de valkuil met schuimblokken levert pijn op in de hielen.

aanloop-turnen

Eerdere therapieën:
De turner heeft afgelopen maanden in overleg met de train(st)ers en fysiotherapeut allereerst de trainingen aangepast. De vloerseries werden vooral uitgevoerd op de zachte tumblingbaan en de sprong op de plankoline. Per training werden deze maximaal 3 keer geoefend op de officiële wedstrijdtoestellen. Dit verzachte de pijn wel maar wanneer er weer werd opgebouwd naar het oude schema kwam de klacht weer duidelijk opzetten. Pure rust door twee weken niet te trainen gaf hetzelfde resultaat.  
Tevens heeft ze tijdens het turnen nog een soort enkelbrace gedragen waar lichte schokdemping achterin zat maar deze bood onvoldoende resultaat. Cure tape zorgde ervoor dat ze de trainingen iets beter kon volhouden maar was nog niet de oplossing.


Turnen en (literatuur)onderzoek

Uit onderzoek van TNO blijkt dat 35% van de turnblessures ontstaat als gevolg van een verkeerde landing.  Balk, vloer en sprong bevinden zich hierdoor in de top drie van meest blessuregevoelige turntoestellen. Bij een landing  moet het gehele lichaamsgewicht worden opgevangen door een of beide voeten waarbij de turn(st)er in een klap stil moet staan zonder uitstappas. Hierbij werken grote reactiekrachten in op de onderste extremiteit, tot soms wel 15x het lichaamsgewicht. In combinatie met een hoge trainingsintensiteit heeft dit een verhoogd  risico op aandoeningen van de fascia plantaris. Hoe harder de ondergrond hoe nadeliger voor de klacht.

 

Acute klachten ontstaan twee maal zo vaak in trainingen tijdens het voorseizoen dan op wedstrijden. Hier worden vaak hogere risico’s genomen bij het oefenen van nieuwe elementen4. Het beste moment om te trainen is tussen twee en zes uur ’s middags. Hier piekt de spierkracht  met 6% ten opzichte van andere momenten op de dag. Je oog-handcoördinatie is ook het beste aan het eind van de middag. Gewrichten en spieren zijn in de avond zo’n twintig procent flexibeler.


Een turner kan niet jong genoeg beginnen met het ontwikkelen van zijn talent. Een nadeel is dat in de loop der 16 jaar, het tempo van de verwonding in concurrentie was meer dan 2 keer zo hoog als in de praktijk (15,19 versus 6,07 blessures per 1000 atleet-opnamen; rate ratio = 2,5, 95% betrouwbaarheidsinterval [BI] = 2,3, 2,8). Wanneer er op jonge leeftijd te hoge inspanning wordt gevraagd dit zorgt voor verminderde afgifte van hormonen door het endocriene systeem. Dit kan zorgen voor vertraagde groei, verlate puberteit, verlate menstruatie etc. Gelukkig blijkt uit onderzoek dat deze achterstand tijdens rustperioden of op latere leeftijd weer wordt ingehaald. Maar als gevolg van de verlate ontwikkeling kunnen er osteo-articulaire pathologiën ontstaan wat het risico op verstuiking, ontwrichting en fracturen verhoogd. Een ander belangrijk punt wat betreft het lichaam is de verhouding tussen het gewicht en de hoeveelheid kracht bij de turn(st)er. Bij het uitvoeren van een bepaalde  oefening op een  toestel komt er bij de gecoördineerde beweging  explosieve kracht kijken en moet het er tegelijkertijd sierlijk uitzien.  Hoe lichter de massa van het lijf en hoe groter de spiermassa, hoe krachtiger en dynamischer de sporter.
steunzool-turnen

Start 'gewone' podotherapie
Augustus 2015 is er onderzoek verricht door een collega podotherapeut. De meest opvallende bevindingen: calcaneo- en mediotarsusvalgus beiderzijds. Daarnaast is er een lichte genua valga-stand waarbij de patella endotoreert. Tijdens het functieonderzoek zijn alle bewegingsuitslagen vergroot. De turner is zowel hypermobiel in de voet als in alle andere gewrichten. Bij palpatie is de origo van de fascia plantaris gevoelig. De squeezetest bij het omvatten van de calcaneus veroorzaakt de meeste pijn bdz. Diagnose Morbus Sever.

Tijdens het lopen is er sprake van een eversie hiellanding. Waarna het midtarsaalgewricht hyperproneert  De gaitline blijft na het hielcontact vrij mediaal. Daarna loopt deze tijdens de toe-off fase netjes richting de halluci en digiti 2 beiderzijds. Er is geen opvallend links-rechts verschil zichtbaar.Digitaal aangemeten podotherapeutische inlegzool: rctb 5mm, subcub 4mm, ascendans 5mm ppt in hielen en een HAI welke de gecorrigeerde voetboog volgt. Bij de eerste zoolcontrole na 8 weken was ze al redelijk tevreden aangezien ze tijdens haar ADL-activiteiten geen pijn meer ondervond aan de hielen. Maar de grootste problemen ondervond ze nog steeds tijdens het uitvoeren van haar turnpassie. Doordat ze bepaalde elementen niet kon oefenen vanwege de grondreactiekrachten op de hielen kon ze niet optimaal scoren op de wedstrijden.

Start turnpodotherapie
Via mond-tot-mond reclame is de turner in contact gekomen met de specialisatie podotherapie & turnen. Na het onderzoek is er een speciale inlegzool in de turnschoen gemaakt. Beiderzijds achterin de zool is een wigje geplaatst t om hethielbeen te corrigeren. Daar overheen een zachte laag om de grondreactiekrachten, welke de hiel krijgt te verduren, te verminderen/vertragen. Aangezien de hypermobiele voet tijdens de hoge belasting hyperproneert is er gekozen voor een ondersteuning onder de voetboog om zo de overmatige tractie van de fascia plantaris te reduceren. Omdat een flexibele turnschoen de voet niet kan stabiliseren is het raadzaam de HAI niet hoger te maken omdat de turn(st)er anders van de zool afglijdt. Er zijn geen voorvoetelementen geplaatst aangezien dit, in combinatie met de dichte turnschoen, de goede feeling met het toestel belemmerd. Uiteindelijk is de zool afgedekt met Sportex. 

emmett

Emmett-therapie:
Gedurende het eerste onderzoek is er ook meteen gestart met Emmett-therapie. De psoas is een hele belangrijke spiergroep die de borstwervels en de lendenwervels met onder andere de spieren van het bovendijbeen verbindt, net onder het heupgewricht. Het is de spiergroep die onder andere het S-I-gewricht bij het heiligbeen in evenwicht houdt.  Een goed werkende psoas voorkomt lage rugklachten, bekken- en nierproblemen en platvoeten. Verder heeft deze spiergroep een stabiliserende functie van de buikspieren. Door een zachte druk te geven op de juiste punten op het lijf ontspant de psoas en staat de turner meteen stabieler.
Door bepaalde ‘switches’’ uit te voeren rondom de calcaneus en op het dorsum van de voet is de cliënt amper meer om te duwen. Wat in dit geval voordelen heeft wat betreft de voetstand maar ook binnen de turnsport; hoe minder wiebels, des te minder puntenaftrek.
Daarnaast zijn er nog een aantal andere punten toegepast om direct de pijn te verminderen.
Nieuwsgierig? www.emmett-techniek.nl


Evaluatie
Acht  weken na het afleveren van de aangepaste turnschoen vond de eerste controle plaats.
Aangezien de turn(st)ers vaak van ver komen worden deze eerst altijd telefonisch uitgevoerd. Onderstaande recensie verteld het resultaat:

‘’Onze zoon heeft maanden gesukkeld met een hielblessure. De trainingen kon ze maar half meedoen en iedere week zaten we bij verschillende therapeuten. Vanaf Januari turnt ze met de op maat gemaakte schoentjes van David en het gaat supergoed. Hijheeft niet hoeven wennen aan de schoentjes. Hijis helemaal blessurevrij, ze traint 10 uur per week zonder klachten en/of pijn. Ook sprong en vloer kan ze weer volop meetrainen. De trainingen zijn weer leuk! Hijmag de schoentjes ook dragen op de wedstrijden. Ik kan het iedereen aanraden! Dank je wel David’’Nabeschouwing
Uit dit onderzoek, en die van de vele andere turnklanten welke bij mij zijn geweest, is gebleken hoe belangrijk het is om een afwijkende voetstand te corrigeren bij een sport waarbij hoge piekbelasting optreedt. Schokdemping genereren of op bepaalde plaatsen druk reduceren behoort ook tot een succesvolle methode om de blessures aan te pakken. Sport en innovatie zal in de toekomst altijd blijven bestaan. Of zoals de directeur van KNGU zegt: Gymnovatie!

Scanner podo

Wil jij ook pijnvrij turnen?

Pijn; een teken van falen of van genezing?

Pijn; een teken van falen of van genezing?


Wat is pijn?

International Association for the Study of Pain (IASP) heeft pijn als volgt gedefinieerd: Pijn is onzichtbaar, pijn is een gevoel, pijn is onaangenaam en pijn voelt als schade. Volgens de Dikke van Dale wordt pijn gedefinieerd als een onaangenaam gevoel in (een deel van) het lichaam. 

De meerderheid van de mensen heeft bij pijn negatieve associaties. Wanneer men pijn ervaart heeft men het gevoel dat het lijf niet goed functioneert. Pijn wordt maar in zeer weinig gevallen in verband gebracht met gezondheid. Dit terwijl pijn eigenlijk een heel mooi zinvol signaal van het lijf is. Het grote gedeelte van de reguliere zorg is heden ten dage nog steeds gebaseerd op Evidence Based Medicine. Wat betekent dat een bepaalde methode of de techniek wetenschappelijk onderbouwt moet zijn en bewezen effectief. Uiteraard komt dit de kwaliteit van de huidige zorg ten goede maar er bestaat ook nog Best Practice. Best Practice komt voort uit het ervaren dat een methode of techniek beter werkt maar niet wetenschappelijk is onderzocht. Hoe zou het zijn als deze inzichten  in de toekomst nou eens prachtig met elkaar zouden worden verweven? In dit artikel wordt pijn vanuit deze verschillende kanten belicht.  

Hoe werkt pijn?
Het woord nociceptie komt van het latijnse woord nocere. Dit betekent schaden of kwetsen. Nociceptie of pijnzin is het vermogen van een organisme om weefselbeschadiging of dreigende weefselbeschadiging waar te nemen. Jij bent de enige die kan vertellen of je pijn ervaart. Pijn is niet meetbaar en ook niet te zien op scans.

Ons zenuwstelsel bestaat uit een tweetal systemen. Het eerste systeem is het centrale zenuwstelsel, bestaande uit de hersenen en het ruggenmerg. En het tweede systeem is het perifere zenuwstelsel. Deze wordt weer onderverdeeld in een somatisch deel met gevoels- en bewegingszenuwen. En een autonoom deel wat de lichaamsfuncties regelt die je niet zelf aanstuurt.  Zweten en doorbloeding zijn hier een voorbeeld van.

zenuwstelsel gymnast

Schakelstations:
Het centrale zenuwstelsel is de centrale processor terwijl het perifere zenuwstelsel zich uitspreid over het hele lichaam om signalen te verzenden en te ontvangen. Sensoren sturen dus berichten via het zenuwstelsel door naar de hersenen. Dit gaat echter niet rechtstreeks. Het signaal passeert onderweg allerlei schakelstaEtions. Deze schakelstations bevinden zich in het ruggenmerg en in de hersenen. Zij bepalen wanneer een signaal wel of niet naar de hersenen wordt doorgestuurd. lk schakelstation geeft het bericht weer door aan de volgende zenuw, waarna weer een ander schakelstation volgt. Deze schakelstations zijn erg belangrijk en hebben een bijzondere functie. Ze zijn namelijk in staat berichten tegen te houden maar ook te verzwakken of juist te versterken. Schakelstations fungeren als het ware als poortwachters. zij bepalen hoeveel signalen er verder gaan. Hoe verder de poort geopend wordt, hoe meer berichten er worden doorgelaten naar de verschillende delen van het brein.

lijf turner

Pijnervaring:
De hoeveelheid pijn die je ervaart hoeft niet altijd overeen te komen met de hoeveelheid schade in of aan het lichaam. Alleen al de gedachte aan pijn kan een plek gevoeliger maken. Of iemand die een paar nachten slecht geslapen heeft kan juist veel sneller last hebben van bepaalde pijntjes. Of als iemand in de buurt komt van een pijnlijke plek zonder die plek aan te raken dan kun je al meer pijn voelen. En sporters kunnen bijvoorbeeld met een heftige blessure toch door blijven gaan en er pas achteraf achter komen wat de ernst was van het probleem. Er bestaat dus overduidelijk een link tussen het fysieke deel van het lichaam plus de emoties en de verschillende gedachtes.


Pijn en emoties:
Binnen de podotherapie en pedicurewereld wordt er vaak alleen gekeken naar de klacht in relatie met ‘afwijkingen’ in de onderste helft van het lijf. Terwijl de mens ook nog bestaat uit een bovenste helft die prachtig met de onderste helft is verbonden. Naast deze fysieke laag bestaan wij ook nog uit een emotionele laag en een mentale laag. Hier wordt eigenlijk amper naar gekeken terwijl er een hele zinvolle logische link bestaat tussen onze emoties, gedachtes en bindweefsels.

pijn emotie

Ons lijf is opgebouwd uit vier verschillende soorten weefsels: platenepitheelweefsel, klierweefsel, vliezen en bindweefsel. Spieren, pezen, banden en botten vallen onder de categorie bindweefsel. Bindweefsel is een vorm van weefsel dat onderdeel uitmaakt van alle organen van het lichaam. Het beschermt de organen en bepaalt hun vorm. De onderlinge beweeglijkheid van organen wordt ook verzorgd door het bindweefsel. Het maakt ons capabel om zelfstandig te kunnen bewegen.
Elk type weefsel wordt aangestuurd door een bepaald deel van het brein. Onze spieren, pezen, banden en botten worden aangestuurd door het hersenmerg, de witte stof van de grote hersenen.

Wanneer je in je leven iets meemaakt wat voor inbreuk zorgt op je eigenwaarde of zelfwaarde worden er bepaalde verbindingen (synapsen) verbroken in dit hersenmerg. In de letterlijke zin gaat het hier om; ik ben niet goed genoeg, ik kan het niet, ik heb verloren. ik kan mij niet verplaatsen of  ik kan niet goed wandelen, rennen of springen. In de figuurlijke zin kan iemand de eerste stap niet zetten, voor zichzelf opkomen of een bepaalde situatie niet veranderen

Zolang dit probleem doorloopt, en er dus nog geen oplossing is gevonden door diegene, gaat het lijf cellen afbreken in de desbetreffende pees, spier of het bot. De intensiteit van de ‘’klacht’’ wordt dus bepaald door de tijd tussen het conflict en de oplossing. Let op: In deze fase van celafbouw wordt er nog geen pijn ervaren.

spiervezels

Maar waarom heeft nou juist de ene persoon een spier die het pijnsignaal afgeeft en doet bij een ander het bot pijn? Dit is afhankelijk van de ernst of de zwaarte van het conflict. Hoe heftiger het conflict wordt beleeft, hoe dieper het signaal lijf in gaat. Heb je last van je voet? Dan bepaald het bot, de spier of de pees de ernst van het conflict. ‘’Het heeft mij tot op het bot geraakt!’’


Zoals eerder gezegd zijn er in de eerste fase cellen afgebroken. Denk hierbij dus aan slijtage, verschrompeling of necrose. Wanneer je klant een oplossing heeft gevonden voor zijn of haar probleem gaat het lijf van de conflictfase over in de herstelfase. Het is tijd om de pees, spier of het bot weer sterk te maken. Het slimme lijf heeft hiervoor eerst cellen weggehaald zodat de nieuwe cellen beter kunnen gaan hechten. De terugbouw van het bindweefsel gaat van start met behulp van bacteriën. In deze fase ontstaat er mogelijk ook vocht, ontstekingsverschijnselen of koorts. Pas op dit moment in het proces gaat de patiënt pijn ervaren. Aangezien het bindweefsel hier momenteel op zijn zwakst is en het lijf de energie nodig heeft om te herstellen is het voor het lijf tijd om rust te nemen. Pijn is hierbij een zinvol signaal dat je niet toch gaat overbelasten waardoor het bindweefsel mogelijk verder kapot gaat of het herstel minder snel verloopt. Pijn aan spieren, pezen banden en botten is dus vaak een het teken van genezing. Behalve bij acute trauma’s of wanneer er door celafname bijvoorbeeld een zenuw wordt afgekneld.

botafbraak sporter

Therapieën en inzichten 
Podotherapeuten, podologen, fysiotherapeuten zien een scala aan klachten aan de onderste extremiteit. Van zenuwpijn tot spierpijn tot pijn als gevolg van acuut letsel. Al deze klachten hebben dus een eigen onderliggende oorzaak. Naast een acute oorzaak worden deze pijnklachten binnen de reguliere therapie vaak gelinkt aan een afwijkende stand van het lijf of overbelasting. Rust, oefeningen, manuele behandelingen, massages tot het aanmeten van steunzolen zijn veel voorkomende therapieën. In vele gevallen verdwijnt de pijn wanneer spieren sterker of juist losser worden gemaakt of wanneer deze bindweefsels worden ontlast met bepaalde hulpmiddelen.

Als therapeut hoor jij waarschijnlijk vaak de verhalen van je klanten over de lichamelijke klachten die zij ervaren. Daarnaast zullen ze ook vertellen over de bijbehorende therapieën die ze al hebben gehad en het effect hiervan. Soms komt na een bepaalde tijd de klacht weer in alle hevigheid terug of gaat het lijf weer terug in zijn oude positie staan. Ditzelfde gebeurd vaak wanneer de steunzolen of andere hulpmiddelen niet meer worden gedragen. Soms hebben je klanten van alles geprobeerd maar niets lijkt te werken. Wanneer deze klacht niet het gevolg is van een acuut trauma zou je eens (voorzichtig) aan ze kunnen vragen of er mogelijk iets emotioneels heeft gespeeld in zijn of haar leven voorafgaand aan de klacht wat impact heeft gehad op de eigenwaarde. Was er ergens een situatie waarin je je niet goed genoeg hebt gevoeld?

Ben je er  wel van bewust dat niet elke klant hier voor open staat. Sommige klanten komen puur alleen naar jouw praktijk voor een goede voetbehandeling en niet voor een, in hun ogen, psychologisch gesprek. Zij hebben mogelijk liever niet dat jij je mengt in hun privéleven. Hou het gesprek in ieder geval erg luchtig en dan merk je vanzelf of de klant verder geïnteresseerd is in deze ruimdenkende methodiek.

turnintogold

Take home message
Pijn is een mooi zinvol signaal van het lijf met als uiteindelijk doel puur te overleven. Mensen met klachten aan spieren, pezen, banden en botten hebben vaak een conflict beleefd rondom eigenwaarde of zelfwaarde voorafgaand aan de klacht. Dit is dan ook de richting waarin mensen het moeten gaan zoeken willen ze de dieperliggende oorzaak van de klacht achterhalen. Dit kan een groot conflict zijn geweest zoals bijvoorbeeld twijfels of ze wel een goede partner of vader/moeder zijn maar het kan ook zomaar gebeuren bij iemand die aan alle verwachtingen wil voldoen om goed te kunnen presteren op het werk, bij (top)sport of op school. Weten ze het antwoord op deze vraag zelf niet? Dan is er altijd nog het onderbewustzijn plus het zelfherstellend vermogen van het lijf waar geweldig mee te werken is. Onze ‘diepere laag’ weet exact wat er in de weg zit en hoe het kan worden losgelaten. De combinatie Evidence Based Practice met Best Practice is naar mijn inziens de ideale combinatie. Want ons lijf kan nog zoveel meer dan wij met ons brein kunnen bevatten.

Bronnen:
 1: IASP 1994 & 20082. Williams AC, Craig KD. Updating the definition of pain. Pain. 2016;157(11):2420-33. proposed by the IASP Definition of Pain Taskforce Aug 2019.4. Treede R-D, et al. et al. Pain. 2019;160:19–27
 2: Bron: Nijs, Wilgen | Boek | 1e druk | 01-11-2010 | 9789031380688

 

Reactie plaatsen