Peesplaatklachten en de onderliggende emotionele oorzaak

Peesplaatklachten en de onderliggende emotionele oorzaak

Samenvatting 
Een jonge turnster ervaart pijnklachten onder de voetboog bij hoge piekbelasting tijdens het turnen. Moeder en dochter zijn samen op zoek naar een oplossing aangezien de Nederlandse Kampioenschappen in zicht zijn. In deze casus wordt niet alleen gekeken naar het lijf als mechanisme maar ook de link gelegd met de psyche en het brein. Alle fases van de ‘klacht’ worden besproken van het begin van haar eigenwaardeconflict tot aan de herstelfase. Wordt je ervan bewust dat ons lijf zich nooit tegen ons keert en blessures of ziektes een mooi zinvol bio-logisch programma zijn. 
Het onderscheid tussen de psyche, de hersenen en het lichaam is puur academisch. Daarnaast beschikt ons lijf over een onderbewustzijn met zelfherstellend vermogen waar prachtig mee te werken is. 


David Müskens is van oorsprong podotherapeut. Om helder inzicht te krijgen waar een klacht mogelijk nog meer vandaan komt gebruikt hij de kennis van de zogenaamde Nieuwe Medicina-leer van Dr. Hamer. Om de klacht op te lossen gebruikt hij als Touch of Matrix therapeut de kracht van het zelfherstellend vermogen van ons lijf door te werken met de 90% van de hersenen die wij nog niet snappen maar waar we inmiddels wel mee kunnen werken. De patiënt wordt in verschillende sessies zowel fysiek, mentaal, emotioneel als op het voor ons nog onbekende vlak gereset.

 
Binnen de paramedische zorg zijn er vele methodes inzetbaar om hielspoor of fasciïtis plantaris te behandelen. Van steunzolen, medical taping, de strassburg sock en rekoefeningen tot shockwave, EPTE tot een injectie aan toe. Binnen de reguliere therapie wordt vaak alleen naar de patiënt gekeken als een mechanisme. Hier zijn mooie oplossingen in te behalen maar de effecten van onze emoties op het lichaam worden vaak niet meegenomen in het onderzoek. ‘’Het onderscheid tussen de psyche, de hersenen en het lichaam is puur academisch. In werkelijkheid zijn ze één’’ Aldus Dr. med. Mag. theol. Ryke Geerd Hamer, internist en ontdekker van de 5 biologische natuurwetten.  Hoe kan het toch zo zijn dat bepaalde mensen binnen no time van hun hielspoor of fascieklachten afkomen terwijl andere  maar niet willen genezen? De Nieuwe Medicina is geen geneeskunde maar geeft via natuurwetenschappelijke informatie weer hoe én waarom de desbetreffende klacht of ziekte is ontstaan. Waarom juist nu? En waarom juist op deze plek? Ook is het van belang dat je weet dat elke klacht zijn eigen logische genezingsproces volgt. Alles heeft een zinvolheid, het is de logica van de natuur, waar ook jij deel van uitmaakt. Jouw lijf, jouw zinvolle verpakking, keert zich nooit tegen je.


Casus:
Iris van 11 jaar oud draagt al een paar jaar steunzolen in haar dagelijkse schoenen in verband met het doorzakken van haar voeten. Bij het turnen ervaart ze steeds vaker pijn in haar voeten. Vooral bij de explosieve momenten tijdens het springen. Iris turnt 14 uur per week. Het wedstrijdseizoen komt eraan. Dit artikel neemt je mee in alle fases van haar ‘’klacht’’ zoals weergegeven in de onderstaande afbeelding. De overige foto’s zijn puur ter illustratie en niet letterlijk gelinkt aan deze casus.


 eniko pap


 
Normotonie-fase
Een half jaar voorafgaand aan het bezoek aan mijn (turn)podotherapie-praktijk bevond Iris lijf zich nog in normotonie. Er was sprake van een normale toestand van het dag- en nachtritme. Overdag was het sympathische zenuwstelsel dominant. ’s Nachts regelde het parasympatische zenuwstelsel de vegetatieve functies zoals de hartslag en spijsvertering. Alles was mooi in evenwicht. Iris was mentaal sterk en ervaarde geen fysieke klachten.

Dirk Hamer Syndroom (DHS)
De Nieuw Medicina heeft ontdekt dat er voorafgaand aan een ziekte of ’klacht’ een emotioneel conflict heeft gespeeld in iemands leven. Deze conflicten ontstaan altijd door levensomstandigheden. Bijvoorbeeld veroorzaakt door problemen met een echtgenoot (scheidingsconflicten), de dood van een geliefde (verliesconflicten), problemen op het werk of op school (territoriumconflicten), financiële moeilijkheden (verhongeringsconflict, brokconflicten), zorgen over een familielid (nest-zorg conflicten) of bezorgdheid over zichzelf (existentieconflicten, doodsangstconflicten).

Uit de anamnese volgden een aantal differentiaal diagnoses gerelateerd aan bindweefselproblemen. Het hersenmerg is verbonden met alle bindweefsels; botten, spieren, pezen, banden. Dit deel van brein is dan ook altijd de plek waar de inslag plaatsvind wanneer iemand een eigenwaardeconflict beleefd.

brein spieren


Na doorvragen bleek dan ook dat er in Iris geval was er sprake van een eigenwaarde-inbreuk conflict tijdens het turnen. Iris is namelijk een perfectionist en moet altijd alles van zichzelf tot in de puntjes goed uitvoeren. Zowel in de turnhal als op school. Er stond een belangrijke kwalificatiewedstrijd op de planning. Hiervoor moest ze een bepaalde sprong perfectioneren om een score te krijgen die hoog genoeg was om door te gaan naar de Nederlandse Kampioenschappen.  Dit wilde maar niet lukken waardoor ze een eigenwaardeconflict creëerde; ‘’Ik kan deze sprong maar niet uitvoeren, het lukt niet, ik ben niet goed genoeg, zo ga ik nooit winnen’’. 

Deze inslag in het brein, in dit geval dus in het hersenmerg, veroorzaakt  een breuk tussen de zenuwverbindingen. De plek van die breuk wordt de Hamerse Haard genoemd. Om deze inslag te laten plaatsvinden moet het conflict aan 5 voorwaarde voldoen; onverwachts, dramatisch en onacceptabel. Daarnaast moet het geïsoleerd worden beleefd en er tijdelijk geen oplossing voorhanden zijn.

Conflict-actieve fase
Na deze inslag komt het lijf in de conflict actieve fase terecht. Hier gaat het cellen opbouwen óf afbreken. Dit is afhankelijk van hetgeen wat er verderop moet gebeuren in de herstelfase. Om spieren, pezen, banden en botten sterker te maken is het van belang dat er eerst een gedeelte wordt afgebroken (necrose). Je kunt het vergelijken met beton. Je zult er eerst wat moeten afhalen om de nieuwe laag beter te laten hechten, zodat het uiteindelijk sterker wordt. In Iris geval was de peesplaat onder de voeten begonnen aan het necrose proces. Let op, in deze fase ervaarde ze nog totaal geen pijn. Dit was een onbewust proces wat op de achtergrond speelde. Ik was als podotherapeut zijnde dan ook nog niet in beeld. Slijtage is trouwens ook een conflict met eigenwaarde inbreuk en absoluut niet het gevolg van overbelasting. Bij hogere belasting maakt het lijf zich namelijk alleen maar sterker. Dit is proces is mooi zichtbaar bij lijven van topsporters. Blessures zijn, afgezien van trauma’s, dan ook vaak gerelateerd aan onderliggende eigenwaarde-conflicten.

Conflict oplossing (CO)
Na vele malen oefenen tijdens de trainingen lukte het Iris toch om het onderdeel nagenoeg perfect uit te voeren. Ze wist zich te kwalificeren op de wedstrijd en slaakte letterlijk een zucht van verlichting. Met als gevolg dat het psychische conflict werd opgelost. Het lichaam was klaar voor de wederopbouw.

De Herstelfase (A-fase)
Na de zogenaamde zucht gaat het lijf, in het begin van de genezingsfase, exact het tegenovergestelde doen van wat er gebeurde in de conflictactieve fase. In dit geval worden er weer nieuwe cellen aangemaakt op de plaats waar de afbraak had plaatsgevonden. De peesplaat is op dat moment nog op zijn zwakst. Hier moet het weefsel nog even doorheen. Er wordt vocht gevormd om het gebied in genezing te beschermen. Vocht veroorzaakt tevens pijn. Was die pijn er niet, dan ging Iris weer volop bewegen en zou ze de zwakke pees nog meer beschadigen. Pijn is dus een zinvolle waarschuwing! De ernst van de genezingssymptomen wordt bepaald door de intensiteit van de voorafgaande conflictactieve fase. Voor Iris was dit een hele belangrijke kwalificatiewedstrijd dus de herstelfase duurde vrij lang. Daarnaast is ze in de herstelfase niet compleet gestopt met turnen maar is ze aangepast gaan trainen. In dit geval minder vloer en sprong  zodat de hoogste piekbelasting eraf was. Ondanks dat was nog dit nog niet de oplossing van het probleem, Iris bleef pijn ervaren. Iris baalt en komt via via bij mij, de turnpodotherapeut, terecht.  

Zoals eerder gezegd kwamen uit de anamnese een paar differentiaal diagnoses naar boven rondom bindweefsels. Dit wetende ben ik in de anamnese verder gaan doorvragen naar specifieke gebeurtenissen in haar leven rondom eigenwaarde. Deze link met de kwalificatiewedstrijd was snel gelegd. (Top)sporters zijn sowieso vaak perfectionistisch aangezien ze pas goud scoren wanneer iets optimaal en perfect wordt uitgevoerd. Eigenwaardeconflicten komen bij hen dus sneller voor, dus blessures treden sneller op.

blessure turnen

Onderzoeksgegevens:
Inspectie: Middenvoet en achtervoet staan naar binnen gekanteld, net als de knieën. Er is sprake van een draaiing in het bekken met als gevolg dat onderste ruggenwervels die niet netjes zijn uitgelijnd. Rechter schouder lager. De linker voet wijst telkens meer naar buiten in haar gewoontehouding. Functieonderzoek: Hypermobiele voeten. Knieën geen bijzonderheden, linker heup kan verder naar binnen draaien t.o.v. rechts als gevolg van bekkenkanteling.
Palpatie: Fascia plantaris gevoelig beiderzijds. Vooral de binnenste steng.
Looppatroon, landing op binnenzijde hiel, overmatig doorzakken middenvoet. Ook hier weer linker voet meer naar buiten t.o.v. re.

Therapie deel 1:
Allereerst heb ik Iris inzicht gegeven in het ontstaan van haar klachten via de Nieuwe Medicina. Ik heb haar bewust gemaakt van hetgeen dat ze zich al een eind in de herstelfase begeeft. En dat ze hier positief naar moet blijven kijken. Pijn is in de meeste gevallen een zinvol signaal en je lijf keert zich nooit tegen je. Maar doordat Iris door de pijn maar op halve kracht kon turnen en het NK in zicht kwam ontstond er een nieuw eigenwaarde-conflict. Een lastige vicieuze cirkel.

Via een onderbewustzijnsmethodiek, Touch of Matrix, heb ik alle fysieke, mentale, emotionele, spirituele en voor ons nog onbekende blokkades van haar ‘’innerlijke harde schijf’’ gereset. Iris werd hierbij in een diepere laag naar haar onderbewustzijn gebracht. Haar lijf gaat vanzelf in beweging en wordt uitgelijnd in de optimale positie.  Dit is de kracht van ons zelfherstellend vermogen waarvan nog niet bekend is hoe het werkt, maar wel prachtig mee is te werken.  Met als resultaat de volgende mail:  ‘’Nog een beetje in de war , maar ik wil je graag bedanken voor je behandeling van vanmorgen. Voor jou is het je werk . Voor een ons een complete cultuurshock. Het is zo bijzonder om te zien wat een lichaam zelf op kan lossen. Kan jij voor Iris haar fysio kort jouw bevindingen beschrijven en wat je er aan gedaan heb. Hij is meer dan nieuwsgierig naar het inhoudelijke van jouw werk. En wat je daarmee teweeg brengt. 

touch of matrix sport

Daarnaast is een steunzool aangemeten in de turnschoen met schokdemping in de hiel en ondersteuning onder de voetboog. Hiervoor is gekozen om de peesplaat te ontlasten bij het springen zodat ze toch kan blijven turnen en het nieuwe conflict verder kan worden losgelaten.

De epileptoïde Crisis (EC)
Dit is het hoogtepunt van de gezeningsfase. Ook hier wordt de omvang van de Epileptoïde Crisis weer bepaald door de zwaarte van de conflictactieve fase. Het lijf bevind zich kortstondig in een toestand van stress; rusteloosheid, misselijkheid, verhoogde bloeddruk, een verhoogde hartslag, koud zweet en rillingen. Het zinvolle doel van deze fase is om het vocht uit te drijven dat zich zowel in je orgaan als in het correlerende hersendeel ontwikkelde. Een mooi voorbeeld hiervan is bijvoorbeeld migraine. In Iris geval is echte crisisfase uitgebleven. 

Therapie deel 2:
Aangezien er in sessie 1 van de onderbewustzijnsbehandeling altijd ‘programmaatjes’ worden geopend op de innerlijke harde schijf is het altijd van belang dat er nog een tweede sessie volgt. Dit om er zeker van te zijn dat alle laatste restjes eraf zijn. Er was nog een lichte bekkendraaiing zichtbaar. En ook ruggenwervel lumbale 5 stond nog niet optimaal op zijn plek. Wanneer lumbale 5 niet netjes in de rij staat kan de energie er niet goed doorheen wat resulteert in zwakke benen, enkels, en voeten. Na sessie 2 had Iris alles op fysiek, mentaal, emotioneel en onbekend niveau losgelaten en was het lijf weer netjes in balans.


De Herstelfase (B-fase) De restitutieve fase
Ondertussen ging Iris het tweede gedeelte van de helingsfase in. Tegen het einde van het proces werd de originele functie van de peesplaat hersteld en keerde het lijf weer terug naar normotonie met als resultaat een 3e plek op het NK.

Take home message:
Vraag eens wat vaker door naar een mogelijk emotionele achtergrond van de klacht. En ben je ervan bewust dat pijn vaak optreed als zinvol signaal van het lijf.  

Meer info vind je HIER
of op www.deherstelexpert.nl

Reactie plaatsen
patient Turnintogold

Innovatieve inlegzolen voor topturner  

Turn(st)ers kampen vaak met chronische blessures. Hierbij maken ze gebruik van tijdelijke therapieën zoals taping en braces welke telkens opnieuw moeten worden aangebracht.  Daarbij wordt de daadwerkelijke oorzaak van de klacht niet aangepakt;  de afwijkende voetstand en voetfunctie.  Om deze aan te pakken is de podotherapeutische inlegzool de ideale oplossing. Maar deze worden alleen gedragen in het dagelijkse schoeisel en niet tijdens het turnen. Terwijl  juist hier  de voeten en knieën de grootste belasting krijgen te verduren. Een speciaal ontwikkelde zooltherapie voor in de turnschoen biedt hiervoor de uitkomst. Daarnaast wordt bij acute klachten een beroep gedaan op de creativiteit van de desbetreffende podotherapeut.

Anamnese

Januari 2016: turner, 10 jaar, welke 8-12 uur per week traint krijgt steeds vaker last van pijn in de hielen beiderzijds. Tijdens ADL zijn de klachten af en toe aanwezig maar de pijn speelt vooral op tijdens het turnen. Hoe hoger de belasting hoe meer pijn. Na een intensieve avondtraining kan de pijn in de ochtend soms ook nog aanwezig zijn met als gevolg een antalgische tenengang. VAS-score 6.


De turntoestellen sprong en vloer leveren de meeste problemen op. Springen en landen veroorzaken de meeste pijn. Vloerelementen worden geoefend op een zachte opblaasbare tumblingbaan. Dit levert meestal geen problemen op. Het uitvoeren van de series zoals arabier-flikflak-salto-1/1 schroef en salto voorover-arabier-streksalto op de vierkante harde vloer veroorzaakt pijn. Soms moet de training op dit toestel dan ook worden gestaakt.

Het uitvoeren van sprong met behulp van een plankoline (combinatie van plank en trampoline) kan ze in de training goed volhouden. Wanneer er met een ‘normale’ harde plank wordt gesprongen kan dit maximaal 6x. Ook het landen op de officiële wedstijdmatten in plaats van in de valkuil met schuimblokken levert pijn op in de hielen.

aanloop-turnen

Eerdere therapieën:
De turner heeft afgelopen maanden in overleg met de train(st)ers en fysiotherapeut allereerst de trainingen aangepast. De vloerseries werden vooral uitgevoerd op de zachte tumblingbaan en de sprong op de plankoline. Per training werden deze maximaal 3 keer geoefend op de officiële wedstrijdtoestellen. Dit verzachte de pijn wel maar wanneer er weer werd opgebouwd naar het oude schema kwam de klacht weer duidelijk opzetten. Pure rust door twee weken niet te trainen gaf hetzelfde resultaat.  
Tevens heeft ze tijdens het turnen nog een soort enkelbrace gedragen waar lichte schokdemping achterin zat maar deze bood onvoldoende resultaat. Cure tape zorgde ervoor dat ze de trainingen iets beter kon volhouden maar was nog niet de oplossing.


Turnen en (literatuur)onderzoek

Uit onderzoek van TNO blijkt dat 35% van de turnblessures ontstaat als gevolg van een verkeerde landing.  Balk, vloer en sprong bevinden zich hierdoor in de top drie van meest blessuregevoelige turntoestellen. Bij een landing  moet het gehele lichaamsgewicht worden opgevangen door een of beide voeten waarbij de turn(st)er in een klap stil moet staan zonder uitstappas. Hierbij werken grote reactiekrachten in op de onderste extremiteit, tot soms wel 15x het lichaamsgewicht. In combinatie met een hoge trainingsintensiteit heeft dit een verhoogd  risico op aandoeningen van de fascia plantaris. Hoe harder de ondergrond hoe nadeliger voor de klacht.

 

Acute klachten ontstaan twee maal zo vaak in trainingen tijdens het voorseizoen dan op wedstrijden. Hier worden vaak hogere risico’s genomen bij het oefenen van nieuwe elementen4. Het beste moment om te trainen is tussen twee en zes uur ’s middags. Hier piekt de spierkracht  met 6% ten opzichte van andere momenten op de dag. Je oog-handcoördinatie is ook het beste aan het eind van de middag. Gewrichten en spieren zijn in de avond zo’n twintig procent flexibeler.


Een turner kan niet jong genoeg beginnen met het ontwikkelen van zijn talent. Een nadeel is dat in de loop der 16 jaar, het tempo van de verwonding in concurrentie was meer dan 2 keer zo hoog als in de praktijk (15,19 versus 6,07 blessures per 1000 atleet-opnamen; rate ratio = 2,5, 95% betrouwbaarheidsinterval [BI] = 2,3, 2,8). Wanneer er op jonge leeftijd te hoge inspanning wordt gevraagd dit zorgt voor verminderde afgifte van hormonen door het endocriene systeem. Dit kan zorgen voor vertraagde groei, verlate puberteit, verlate menstruatie etc. Gelukkig blijkt uit onderzoek dat deze achterstand tijdens rustperioden of op latere leeftijd weer wordt ingehaald. Maar als gevolg van de verlate ontwikkeling kunnen er osteo-articulaire pathologiën ontstaan wat het risico op verstuiking, ontwrichting en fracturen verhoogd. Een ander belangrijk punt wat betreft het lichaam is de verhouding tussen het gewicht en de hoeveelheid kracht bij de turn(st)er. Bij het uitvoeren van een bepaalde  oefening op een  toestel komt er bij de gecoördineerde beweging  explosieve kracht kijken en moet het er tegelijkertijd sierlijk uitzien.  Hoe lichter de massa van het lijf en hoe groter de spiermassa, hoe krachtiger en dynamischer de sporter.




steunzool-turnen

Start 'gewone' podotherapie
Augustus 2015 is er onderzoek verricht door een collega podotherapeut. De meest opvallende bevindingen: calcaneo- en mediotarsusvalgus beiderzijds. Daarnaast is er een lichte genua valga-stand waarbij de patella endotoreert. Tijdens het functieonderzoek zijn alle bewegingsuitslagen vergroot. De turner is zowel hypermobiel in de voet als in alle andere gewrichten. Bij palpatie is de origo van de fascia plantaris gevoelig. De squeezetest bij het omvatten van de calcaneus veroorzaakt de meeste pijn bdz. Diagnose Morbus Sever.

Tijdens het lopen is er sprake van een eversie hiellanding. Waarna het midtarsaalgewricht hyperproneert  De gaitline blijft na het hielcontact vrij mediaal. Daarna loopt deze tijdens de toe-off fase netjes richting de halluci en digiti 2 beiderzijds. Er is geen opvallend links-rechts verschil zichtbaar.



Digitaal aangemeten podotherapeutische inlegzool: rctb 5mm, subcub 4mm, ascendans 5mm ppt in hielen en een HAI welke de gecorrigeerde voetboog volgt. Bij de eerste zoolcontrole na 8 weken was ze al redelijk tevreden aangezien ze tijdens haar ADL-activiteiten geen pijn meer ondervond aan de hielen. Maar de grootste problemen ondervond ze nog steeds tijdens het uitvoeren van haar turnpassie. Doordat ze bepaalde elementen niet kon oefenen vanwege de grondreactiekrachten op de hielen kon ze niet optimaal scoren op de wedstrijden.

Start turnpodotherapie
Via mond-tot-mond reclame is de turner in contact gekomen met de specialisatie podotherapie & turnen. Na het onderzoek is er een speciale inlegzool in de turnschoen gemaakt. Beiderzijds achterin de zool is een wigje geplaatst t om hethielbeen te corrigeren. Daar overheen een zachte laag om de grondreactiekrachten, welke de hiel krijgt te verduren, te verminderen/vertragen. Aangezien de hypermobiele voet tijdens de hoge belasting hyperproneert is er gekozen voor een ondersteuning onder de voetboog om zo de overmatige tractie van de fascia plantaris te reduceren. Omdat een flexibele turnschoen de voet niet kan stabiliseren is het raadzaam de HAI niet hoger te maken omdat de turn(st)er anders van de zool afglijdt. Er zijn geen voorvoetelementen geplaatst aangezien dit, in combinatie met de dichte turnschoen, de goede feeling met het toestel belemmerd. Uiteindelijk is de zool afgedekt met Sportex. 

emmett

Emmett-therapie:
Gedurende het eerste onderzoek is er ook meteen gestart met Emmett-therapie. De psoas is een hele belangrijke spiergroep die de borstwervels en de lendenwervels met onder andere de spieren van het bovendijbeen verbindt, net onder het heupgewricht. Het is de spiergroep die onder andere het S-I-gewricht bij het heiligbeen in evenwicht houdt.  Een goed werkende psoas voorkomt lage rugklachten, bekken- en nierproblemen en platvoeten. Verder heeft deze spiergroep een stabiliserende functie van de buikspieren. Door een zachte druk te geven op de juiste punten op het lijf ontspant de psoas en staat de turner meteen stabieler.
Door bepaalde ‘switches’’ uit te voeren rondom de calcaneus en op het dorsum van de voet is de cliënt amper meer om te duwen. Wat in dit geval voordelen heeft wat betreft de voetstand maar ook binnen de turnsport; hoe minder wiebels, des te minder puntenaftrek.
Daarnaast zijn er nog een aantal andere punten toegepast om direct de pijn te verminderen.
Nieuwsgierig? www.emmett-techniek.nl


Evaluatie
Acht  weken na het afleveren van de aangepaste turnschoen vond de eerste controle plaats.
Aangezien de turn(st)ers vaak van ver komen worden deze eerst altijd telefonisch uitgevoerd. Onderstaande recensie verteld het resultaat:

‘’Onze zoon heeft maanden gesukkeld met een hielblessure. De trainingen kon ze maar half meedoen en iedere week zaten we bij verschillende therapeuten. Vanaf Januari turnt ze met de op maat gemaakte schoentjes van David en het gaat supergoed. Hijheeft niet hoeven wennen aan de schoentjes. Hijis helemaal blessurevrij, ze traint 10 uur per week zonder klachten en/of pijn. Ook sprong en vloer kan ze weer volop meetrainen. De trainingen zijn weer leuk! Hijmag de schoentjes ook dragen op de wedstrijden. Ik kan het iedereen aanraden! Dank je wel David’’



Nabeschouwing
Uit dit onderzoek, en die van de vele andere turnklanten welke bij mij zijn geweest, is gebleken hoe belangrijk het is om een afwijkende voetstand te corrigeren bij een sport waarbij hoge piekbelasting optreedt. Schokdemping genereren of op bepaalde plaatsen druk reduceren behoort ook tot een succesvolle methode om de blessures aan te pakken. Sport en innovatie zal in de toekomst altijd blijven bestaan. Of zoals de directeur van KNGU zegt: Gymnovatie!

Scanner podo

Wil jij ook pijnvrij turnen?

Peesplaatklachten en de onderliggende emotionele oorzaak

Peesplaatklachten en de onderliggende emotionele oorzaak

Samenvatting 
Een jonge turnster ervaart pijnklachten onder de voetboog bij hoge piekbelasting tijdens het turnen. Moeder en dochter zijn samen op zoek naar een oplossing aangezien de Nederlandse Kampioenschappen in zicht zijn. In deze casus wordt niet alleen gekeken naar het lijf als mechanisme maar ook de link gelegd met de psyche en het brein. Alle fases van de ‘klacht’ worden besproken van het begin van haar eigenwaardeconflict tot aan de herstelfase. Wordt je ervan bewust dat ons lijf zich nooit tegen ons keert en blessures of ziektes een mooi zinvol bio-logisch programma zijn. 
Het onderscheid tussen de psyche, de hersenen en het lichaam is puur academisch. Daarnaast beschikt ons lijf over een onderbewustzijn met zelfherstellend vermogen waar prachtig mee te werken is. 


David Müskens is van oorsprong podotherapeut. Om helder inzicht te krijgen waar een klacht mogelijk nog meer vandaan komt gebruikt hij de kennis van de zogenaamde Nieuwe Medicina-leer van Dr. Hamer. Om de klacht op te lossen gebruikt hij als Touch of Matrix therapeut de kracht van het zelfherstellend vermogen van ons lijf door te werken met de 90% van de hersenen die wij nog niet snappen maar waar we inmiddels wel mee kunnen werken. De patiënt wordt in verschillende sessies zowel fysiek, mentaal, emotioneel als op het voor ons nog onbekende vlak gereset.

 
Binnen de paramedische zorg zijn er vele methodes inzetbaar om hielspoor of fasciïtis plantaris te behandelen. Van steunzolen, medical taping, de strassburg sock en rekoefeningen tot shockwave, EPTE tot een injectie aan toe. Binnen de reguliere therapie wordt vaak alleen naar de patiënt gekeken als een mechanisme. Hier zijn mooie oplossingen in te behalen maar de effecten van onze emoties op het lichaam worden vaak niet meegenomen in het onderzoek. ‘’Het onderscheid tussen de psyche, de hersenen en het lichaam is puur academisch. In werkelijkheid zijn ze één’’ Aldus Dr. med. Mag. theol. Ryke Geerd Hamer, internist en ontdekker van de 5 biologische natuurwetten.  Hoe kan het toch zo zijn dat bepaalde mensen binnen no time van hun hielspoor of fascieklachten afkomen terwijl andere  maar niet willen genezen? De Nieuwe Medicina is geen geneeskunde maar geeft via natuurwetenschappelijke informatie weer hoe én waarom de desbetreffende klacht of ziekte is ontstaan. Waarom juist nu? En waarom juist op deze plek? Ook is het van belang dat je weet dat elke klacht zijn eigen logische genezingsproces volgt. Alles heeft een zinvolheid, het is de logica van de natuur, waar ook jij deel van uitmaakt. Jouw lijf, jouw zinvolle verpakking, keert zich nooit tegen je.


Casus:
Iris van 11 jaar oud draagt al een paar jaar steunzolen in haar dagelijkse schoenen in verband met het doorzakken van haar voeten. Bij het turnen ervaart ze steeds vaker pijn in haar voeten. Vooral bij de explosieve momenten tijdens het springen. Iris turnt 14 uur per week. Het wedstrijdseizoen komt eraan. Dit artikel neemt je mee in alle fases van haar ‘’klacht’’ zoals weergegeven in de onderstaande afbeelding. De overige foto’s zijn puur ter illustratie en niet letterlijk gelinkt aan deze casus.


 eniko pap


 
Normotonie-fase
Een half jaar voorafgaand aan het bezoek aan mijn (turn)podotherapie-praktijk bevond Iris lijf zich nog in normotonie. Er was sprake van een normale toestand van het dag- en nachtritme. Overdag was het sympathische zenuwstelsel dominant. ’s Nachts regelde het parasympatische zenuwstelsel de vegetatieve functies zoals de hartslag en spijsvertering. Alles was mooi in evenwicht. Iris was mentaal sterk en ervaarde geen fysieke klachten.

Dirk Hamer Syndroom (DHS)
De Nieuw Medicina heeft ontdekt dat er voorafgaand aan een ziekte of ’klacht’ een emotioneel conflict heeft gespeeld in iemands leven. Deze conflicten ontstaan altijd door levensomstandigheden. Bijvoorbeeld veroorzaakt door problemen met een echtgenoot (scheidingsconflicten), de dood van een geliefde (verliesconflicten), problemen op het werk of op school (territoriumconflicten), financiële moeilijkheden (verhongeringsconflict, brokconflicten), zorgen over een familielid (nest-zorg conflicten) of bezorgdheid over zichzelf (existentieconflicten, doodsangstconflicten).

Uit de anamnese volgden een aantal differentiaal diagnoses gerelateerd aan bindweefselproblemen. Het hersenmerg is verbonden met alle bindweefsels; botten, spieren, pezen, banden. Dit deel van brein is dan ook altijd de plek waar de inslag plaatsvind wanneer iemand een eigenwaardeconflict beleefd.

brein spieren


Na doorvragen bleek dan ook dat er in Iris geval was er sprake van een eigenwaarde-inbreuk conflict tijdens het turnen. Iris is namelijk een perfectionist en moet altijd alles van zichzelf tot in de puntjes goed uitvoeren. Zowel in de turnhal als op school. Er stond een belangrijke kwalificatiewedstrijd op de planning. Hiervoor moest ze een bepaalde sprong perfectioneren om een score te krijgen die hoog genoeg was om door te gaan naar de Nederlandse Kampioenschappen.  Dit wilde maar niet lukken waardoor ze een eigenwaardeconflict creëerde; ‘’Ik kan deze sprong maar niet uitvoeren, het lukt niet, ik ben niet goed genoeg, zo ga ik nooit winnen’’. 

Deze inslag in het brein, in dit geval dus in het hersenmerg, veroorzaakt  een breuk tussen de zenuwverbindingen. De plek van die breuk wordt de Hamerse Haard genoemd. Om deze inslag te laten plaatsvinden moet het conflict aan 5 voorwaarde voldoen; onverwachts, dramatisch en onacceptabel. Daarnaast moet het geïsoleerd worden beleefd en er tijdelijk geen oplossing voorhanden zijn.

Conflict-actieve fase
Na deze inslag komt het lijf in de conflict actieve fase terecht. Hier gaat het cellen opbouwen óf afbreken. Dit is afhankelijk van hetgeen wat er verderop moet gebeuren in de herstelfase. Om spieren, pezen, banden en botten sterker te maken is het van belang dat er eerst een gedeelte wordt afgebroken (necrose). Je kunt het vergelijken met beton. Je zult er eerst wat moeten afhalen om de nieuwe laag beter te laten hechten, zodat het uiteindelijk sterker wordt. In Iris geval was de peesplaat onder de voeten begonnen aan het necrose proces. Let op, in deze fase ervaarde ze nog totaal geen pijn. Dit was een onbewust proces wat op de achtergrond speelde. Ik was als podotherapeut zijnde dan ook nog niet in beeld. Slijtage is trouwens ook een conflict met eigenwaarde inbreuk en absoluut niet het gevolg van overbelasting. Bij hogere belasting maakt het lijf zich namelijk alleen maar sterker. Dit is proces is mooi zichtbaar bij lijven van topsporters. Blessures zijn, afgezien van trauma’s, dan ook vaak gerelateerd aan onderliggende eigenwaarde-conflicten.

Conflict oplossing (CO)
Na vele malen oefenen tijdens de trainingen lukte het Iris toch om het onderdeel nagenoeg perfect uit te voeren. Ze wist zich te kwalificeren op de wedstrijd en slaakte letterlijk een zucht van verlichting. Met als gevolg dat het psychische conflict werd opgelost. Het lichaam was klaar voor de wederopbouw.

De Herstelfase (A-fase)
Na de zogenaamde zucht gaat het lijf, in het begin van de genezingsfase, exact het tegenovergestelde doen van wat er gebeurde in de conflictactieve fase. In dit geval worden er weer nieuwe cellen aangemaakt op de plaats waar de afbraak had plaatsgevonden. De peesplaat is op dat moment nog op zijn zwakst. Hier moet het weefsel nog even doorheen. Er wordt vocht gevormd om het gebied in genezing te beschermen. Vocht veroorzaakt tevens pijn. Was die pijn er niet, dan ging Iris weer volop bewegen en zou ze de zwakke pees nog meer beschadigen. Pijn is dus een zinvolle waarschuwing! De ernst van de genezingssymptomen wordt bepaald door de intensiteit van de voorafgaande conflictactieve fase. Voor Iris was dit een hele belangrijke kwalificatiewedstrijd dus de herstelfase duurde vrij lang. Daarnaast is ze in de herstelfase niet compleet gestopt met turnen maar is ze aangepast gaan trainen. In dit geval minder vloer en sprong  zodat de hoogste piekbelasting eraf was. Ondanks dat was nog dit nog niet de oplossing van het probleem, Iris bleef pijn ervaren. Iris baalt en komt via via bij mij, de turnpodotherapeut, terecht.  

Zoals eerder gezegd kwamen uit de anamnese een paar differentiaal diagnoses naar boven rondom bindweefsels. Dit wetende ben ik in de anamnese verder gaan doorvragen naar specifieke gebeurtenissen in haar leven rondom eigenwaarde. Deze link met de kwalificatiewedstrijd was snel gelegd. (Top)sporters zijn sowieso vaak perfectionistisch aangezien ze pas goud scoren wanneer iets optimaal en perfect wordt uitgevoerd. Eigenwaardeconflicten komen bij hen dus sneller voor, dus blessures treden sneller op.

blessure turnen

Onderzoeksgegevens:
Inspectie: Middenvoet en achtervoet staan naar binnen gekanteld, net als de knieën. Er is sprake van een draaiing in het bekken met als gevolg dat onderste ruggenwervels die niet netjes zijn uitgelijnd. Rechter schouder lager. De linker voet wijst telkens meer naar buiten in haar gewoontehouding. Functieonderzoek: Hypermobiele voeten. Knieën geen bijzonderheden, linker heup kan verder naar binnen draaien t.o.v. rechts als gevolg van bekkenkanteling.
Palpatie: Fascia plantaris gevoelig beiderzijds. Vooral de binnenste steng.
Looppatroon, landing op binnenzijde hiel, overmatig doorzakken middenvoet. Ook hier weer linker voet meer naar buiten t.o.v. re.

Therapie deel 1:
Allereerst heb ik Iris inzicht gegeven in het ontstaan van haar klachten via de Nieuwe Medicina. Ik heb haar bewust gemaakt van hetgeen dat ze zich al een eind in de herstelfase begeeft. En dat ze hier positief naar moet blijven kijken. Pijn is in de meeste gevallen een zinvol signaal en je lijf keert zich nooit tegen je. Maar doordat Iris door de pijn maar op halve kracht kon turnen en het NK in zicht kwam ontstond er een nieuw eigenwaarde-conflict. Een lastige vicieuze cirkel.

Via een onderbewustzijnsmethodiek, Touch of Matrix, heb ik alle fysieke, mentale, emotionele, spirituele en voor ons nog onbekende blokkades van haar ‘’innerlijke harde schijf’’ gereset. Iris werd hierbij in een diepere laag naar haar onderbewustzijn gebracht. Haar lijf gaat vanzelf in beweging en wordt uitgelijnd in de optimale positie.  Dit is de kracht van ons zelfherstellend vermogen waarvan nog niet bekend is hoe het werkt, maar wel prachtig mee is te werken.  Met als resultaat de volgende mail:  ‘’Nog een beetje in de war , maar ik wil je graag bedanken voor je behandeling van vanmorgen. Voor jou is het je werk . Voor een ons een complete cultuurshock. Het is zo bijzonder om te zien wat een lichaam zelf op kan lossen. Kan jij voor Iris haar fysio kort jouw bevindingen beschrijven en wat je er aan gedaan heb. Hij is meer dan nieuwsgierig naar het inhoudelijke van jouw werk. En wat je daarmee teweeg brengt. 

touch of matrix sport

Daarnaast is een steunzool aangemeten in de turnschoen met schokdemping in de hiel en ondersteuning onder de voetboog. Hiervoor is gekozen om de peesplaat te ontlasten bij het springen zodat ze toch kan blijven turnen en het nieuwe conflict verder kan worden losgelaten.

De epileptoïde Crisis (EC)
Dit is het hoogtepunt van de gezeningsfase. Ook hier wordt de omvang van de Epileptoïde Crisis weer bepaald door de zwaarte van de conflictactieve fase. Het lijf bevind zich kortstondig in een toestand van stress; rusteloosheid, misselijkheid, verhoogde bloeddruk, een verhoogde hartslag, koud zweet en rillingen. Het zinvolle doel van deze fase is om het vocht uit te drijven dat zich zowel in je orgaan als in het correlerende hersendeel ontwikkelde. Een mooi voorbeeld hiervan is bijvoorbeeld migraine. In Iris geval is echte crisisfase uitgebleven. 

Therapie deel 2:
Aangezien er in sessie 1 van de onderbewustzijnsbehandeling altijd ‘programmaatjes’ worden geopend op de innerlijke harde schijf is het altijd van belang dat er nog een tweede sessie volgt. Dit om er zeker van te zijn dat alle laatste restjes eraf zijn. Er was nog een lichte bekkendraaiing zichtbaar. En ook ruggenwervel lumbale 5 stond nog niet optimaal op zijn plek. Wanneer lumbale 5 niet netjes in de rij staat kan de energie er niet goed doorheen wat resulteert in zwakke benen, enkels, en voeten. Na sessie 2 had Iris alles op fysiek, mentaal, emotioneel en onbekend niveau losgelaten en was het lijf weer netjes in balans.


De Herstelfase (B-fase) De restitutieve fase
Ondertussen ging Iris het tweede gedeelte van de helingsfase in. Tegen het einde van het proces werd de originele functie van de peesplaat hersteld en keerde het lijf weer terug naar normotonie met als resultaat een 3e plek op het NK.

Take home message:
Vraag eens wat vaker door naar een mogelijk emotionele achtergrond van de klacht. En ben je ervan bewust dat pijn vaak optreed als zinvol signaal van het lijf.  

Meer info vind je HIER
of op www.deherstelexpert.nl

Reactie plaatsen