Hielpijn? Alle behandelingsmethodes op een rij

David Müskens is werkzaam als podotherapeut. Hij gespecialiseerd in het behandelen van (top)turners met zijn eigen ontwikkelde therapie in de turnschoen. Daarnaast maakt hij de mind-connectie door mensen via hun onderbewustzijn op zowel mentaal, emotioneel als onbekend niveau te ‘’resetten’’ zodat fysieke klachten worden opgelost. 


Peesplaataandoeningen onder de voet; een veel voorkomende diagnose.
Wat zijn de behandelingsmogelijkheden?


In zijn praktijk ziet David Müskens een scala aan klachten. Interessant hierbij is dat mensen, ondanks dat ze dezelfde klacht hebben, toch regelmatig met een verschillende therapie behandeld worden. De reden hiervan is dat niet iedereen met dezelfde klacht dezelfde route aflegt. De een begint bij de huisarts, de ander bij de podotherapeut en weer een ander bij de fysiotherapeut of orthopeed. In dit artikel worden de verschillende behandelingsmethodes van de podotherapeut beschreven wanneer er sprake is van een aangedane peesplaat onder de voet. Ook worden er mogelijkheden besproken wanneer er wordt doorverwezen naar andere therapeuten in het reguliere circuit.


Hielpijn
Hielpijn is een veel voorkomende klacht in de maatschappij. Bij volwassen heeft 1 op de 10 mensen wel eens last van pijn onder de hiel. De incidentie en prevalentie van klachten zijn 7.9 mannen en 8.6 vrouwen per 1000 patiënten. Boven de 45 jaar neemt deze toe. In de volksmond worden hielklachten vaak aangeduid als hielspoor maar vaak blijkt het een andere diagnose te zijn. Soms is het moeilijk om deze verschillende klachten van elkaar te onderscheiden omdat ze zich op dezelfde plaats manifesteren en nagenoeg dezelfde symptomen hebben.

hielspoor therapie

Bij hielpijn wordt meestal een scherpe pijn omschreven. Dit in combinatie met een branderig, zeurend of stijf gevoel aan de onderzijde van de voet. Ochtendstijfheid en stijfheid na rust zijn net als de startpijn gedurende de eerste meters lopen kenmerkend voor deze klacht. Wanneer deze kenmerken door de patiënt worden genoemd in de anamnese komen er bij de therapeut een top 3 aan differentiaal diagnoses naar boven; fasciosis plantaris, fasciïtis plantaris of hielspoor.

Bij ‘fasciosis plantaris’ is er puur sprake van achteruitgang van de kwaliteit en de structuur van het peesblad waardoor deze kwetsbaarder wordt. Bij ‘Fasciïtis Plantaris’  is er sprake van een ontsteking bij de insertie op de calcaneus. Hierbij zijn mogelijk de ontstekingsverschijnselen van roodheid, warmte en/of zwelling aanwezig. Dit als logisch gevolg op de beschadiging van de pees.  Bij ‘hielspoor’ is er sprake van een calcificatie onder de calcaneus ter hoogte van de insertie van de fascia plantaris.

Podotherapeutische zolen:
De hoofdreden voor het aanmeten van podotherapeutische zolen bij een aangedane peesplaat is de afwijkende voetstand. In de meerderheid van de gevallen is er sprake van hyperpronatie in het midtarsaal-gewricht tijdens het lopen waardoor er overmatige tractie ontstaat op de fascia plantaris. De valgusstand van het hielbeen veroorzaakt nog een extra valgisatie van de voeten. Bij het cavus voettype is er vaak sprake van een verkorte kuitspier of achillespees. Deze zorgt bij belasting voor overmatige tractie op de fascia plantaris. Bovenstaande voettypes hebben als gevolg dat er overmatige spanning op de peesplaat ontstaat waardoor microscheurtjes ontstaan in het peesblad. Door plaatselijk verminderde doorbloeding geneest dit vaak langzaam. Podotherapeutische zolen zorgen voor de correctie van de voet waardoor de tractie op de weke delen verminderd. Met als gevolg een sneller herstel.

Medical taping:
Medical taping wordt vaak ingezet als neventherapie. De elasticiteit van de tape ten opzichte van de elasticiteit van de huid zorgt ervoor dat er een liftend effect wordt uitoefend op de opperhuid. Hierdoor ontstaat een onmiddellijke drukvermindering waardoor de bloedcirculatie en de lymfeafvoer weer worden hersteld. De druk op de pijnreceptoren neemt af en de pijn vermindert direct. Door gebruik te maken van verschillende tapetechnieken kunnen diverse effecten worden bereikt. Het meest belangrijke effect is het stimuleren van het zelf genezend vermogen van het lichaam. (FOTO X)

medical taping turnen


Strassburgh Sock:
De Strassburg Sock is een sok die over de hele kuit wordt getrokken tot net onder de knie. Bij de tenen zit een lang stuk klittenband. Deze klittenband wordt via een ring bij de knie aangetrokken zodat de voet in een dorsaalflexie stand kan worden gefixeerd. In deze houding wordt gedurende de nacht een lichte rek uitgeoefend op de peesplaat en de achillespees. Dit vermindert het verkorten van de pees gedurende de nacht wat een positief effect heeft op de mogelijk aanwezige ontsteking. Door minstens 4 tot 8 weken de Strassburg Sock elke nacht te dragen is de kans op genezing het grootst. Het nadeel van deze sok is dat deze vaak als oncomfortabel wordt ervaren gezien de stand van de voet tijdens het slapen.

strassburgsock

CONSERVATIEVE BEHANDELING:

Rust
Zoals eerder beschreven ontstaan bij overmatige spanning op de peesplaat microscheurtjes in het peesblad. In rust kan het lijf dit weer repareren door de scheurtjes als het ware weer aan elkaar te lijmen. De peesplaat vormt zich dan weer in de oude kortere positie.

Rekoefeningen:
Om het repeterende patroon van inscheuren en dan weer repareren te voorkomen is het van belang de spieren en pezen voldoende te rekken. Peesplaatklachten zijn namelijk vaak het gevolg van een verkorte kuitspier, achillespees of hamstring. Om de kenmerkende startpijn te voorkomen is het van belang de excentrische rekoefeningen meteen op het begin van de dag als ‘warming-up’ uit te voeren. Om het peesblad te rekken kan men met een handdoek om de voorvoet de voet langzaam in dorsaalflexie  trekken. Door met de bal van de voet op een traptrede te gaan staan en de hak naar beneden te laten zakken rekt men de achillespees. Voor het rekken van de kuit of hamstring zie de overige foto’s

warming up voet

Koelen
Ook koelen is weer een therapie die vaak wordt geadviseerd in combinatie met andere therapieën. Het koel houden van de ontsteking stimuleert de doorbloeding van het peesmateriaal. Vooral in het beginstadium is dit erg nuttig. Koelen kan men doen met behulp van een koelelement of ijs in een theedoek. Wel moet er op worden gelet dat de huid niet te lang aan het ijs of de bevroren materialen wordt blootgesteld. Een warm bad kan ook helpen om de voeten te ontspannen en zo de genezing te stimuleren. Ditzelfde geldt voor wisselbaden of massage van de voetzool.

Schoenen:
 
Ook is het van belang een goede schoen te dragen. Naast een goede pasvorm is het belangrijk dat de schoen aan een aantal andere eisen voldoet. Indien er podotherapeutische inlegzolen zijn aangemeten is een uitneembaar voetbed van de huidige schoen raadzaam in verband met voldoende ruimte voor de voet. Een goede sluiting door middel van  veters of klittenband zorgt voor een goede stabiliteit. Ditzelfde effect heeft een stevige achterzijde van de schoen, het zogenaamde contrefort. Om de spanning op de pees en de daarbij horende spieren te verlichten wordt een hakverhoging van 1-2 cm aangeraden. Eventuele demping verzacht het neerkome……n van de hiel. Daarnaast zijn enigszins afgeronde zolen ook beter voor de afwikkeling dan schoenen die een volkomen platte zool hebben. Flexibele slappe schoenen of slippers worden in dit geval afgeraden.

goede schoen
 

Wanneer alle bovenstaande therapieën nog onvoldoende effect bieden kan de patiënt worden doorverwezen voor onderstaande therapieën:

Locale Injectie
Cortison, een soort steroïd, kan worden ingespoten in de fascia plantaris om de pijn en de ontsteking te remmen. Het aantal injecties moet wel worden beperkt omdat meerdere injecties kort achter elkaar de fascia plantaris kunnen beschadigen. Daarnaast is het gevaar, net zoals bij andere pijnstilling, dat men de voet meer gaat belasten aangezien de pijn wordt onderdrukt.

spuit voet

Shockwave
Shockwavebehandelingen werden oorspronkelijk ingezet bij het vergruizen van nierstenen. Naast deze inwendige toepassing wordt de techniek nu ook toegepast bij meer oppervlakkige aandoeningen van het bewegingsapparaat. Allereerst zal de daadwerkelijke verkalking op het hielbeen moeten worden vastgesteld door middel van echografie. Indien deze aanwezig is kan het shockwave apparaat hoogenergetische golven toedienen waardoor de zelfhelende werking van het lijf wordt gestimuleerd. De verkalking wordt hiermee opgelost en de bloedvoorziening in het gebied verbetert. Door deze effecten verminderen de pijnklachten bij de cliënt. Het voordeel van deze behandeling is dat de doelgerichte actie van de impulsen op het aangedane weefsel een minimaal effect heeft op het aangrenzende gezonde weefsel. Het kan in korte tijd worden uitgevoerd en in de meeste gevallen kan het een operatie voorkomen. Na de behandeling kan in het desbetreffende gebied tijdelijk roodheid of kunnen puntbloedinkjes ontstaan.  Andere mogelijke bijwerkingen zijn tijdelijke zwelling of een doof of tintelend gevoel ter plaatse.

 schokwave hak

EPTE
EPTE staat voor Percutane Electrolyse Therapie. Bij hielklachten worden de lichaamseigen cellen inactief en fysiologische herstelprocessen komen stil te liggen. Percutane Electrolyse Therapie tracht dit proces om te keren door het lichaamseigen herstelvermogen direct op de pijnlocatie te herstellen. Bij EPTE wordt onder echogeleide een dunne naald ingebracht rechtstreeks in de pijnlocatie. Daarna wordt de stroom er doorheen geleid. De hoeveelheid stroom en de intensiteit worden tijdens de behandeling constant aangepast voor het beste behandelresultaat. De patiënt kan live meekijken tijdens dit proces. Een EPTE behandeling wordt niet als pijnlijk ervaren. Hooguit een lokaal een licht onaangenaam gevoel. Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat in het weefsel zeer lokaal een verhoogde PH waarde ontstaat, bloed circulatie verbeterd en cellen worden aangezet tot de aanmaak van het groeihormoon.

Conclusie:
Zo zijn er vele therapieën mogelijk om de patiënt met peesplaat-problemen te laten herstellen. Welke therapie er wanneer wordt ingezet is afhankelijk van verschillende factoren. Denk hierbij aan de soort belasting welke de patiënt op het lijf uitoefent in het dagelijks leven. Of er een afwijkende voetstand aanwezig is of niet. Of er daadwerkelijk wel hielspoor aanwezig is. Om de juiste diagnose te kunnen stellen en tevens het herstelproces te versnellen wordt er vaak gekozen voor een combinatie van de verschillende therapieën.

HEB JE BINNEN DE REGULIERE THERAPIE GEEN OPLOSSING GEVONDEN?
Dan is het tijd om de onderliggende emotionele oorzaak van je klacht los te laten zodat het lijf geen signalen meer hoeft af te geven in de vorm van pijn en jij weer heerlijk kunt bewegen. Meer informatie vind je op de site van mijn andere praktijk: www.deherstelexpert.nl.

Reactie plaatsen
patient Turnintogold

Innovatieve inlegzolen voor topturner  

Turn(st)ers kampen vaak met chronische blessures. Hierbij maken ze gebruik van tijdelijke therapieën zoals taping en braces welke telkens opnieuw moeten worden aangebracht.  Daarbij wordt de daadwerkelijke oorzaak van de klacht niet aangepakt;  de afwijkende voetstand en voetfunctie.  Om deze aan te pakken is de podotherapeutische inlegzool de ideale oplossing. Maar deze worden alleen gedragen in het dagelijkse schoeisel en niet tijdens het turnen. Terwijl  juist hier  de voeten en knieën de grootste belasting krijgen te verduren. Een speciaal ontwikkelde zooltherapie voor in de turnschoen biedt hiervoor de uitkomst. Daarnaast wordt bij acute klachten een beroep gedaan op de creativiteit van de desbetreffende podotherapeut.

Anamnese

Januari 2016: turner, 10 jaar, welke 8-12 uur per week traint krijgt steeds vaker last van pijn in de hielen beiderzijds. Tijdens ADL zijn de klachten af en toe aanwezig maar de pijn speelt vooral op tijdens het turnen. Hoe hoger de belasting hoe meer pijn. Na een intensieve avondtraining kan de pijn in de ochtend soms ook nog aanwezig zijn met als gevolg een antalgische tenengang. VAS-score 6.


De turntoestellen sprong en vloer leveren de meeste problemen op. Springen en landen veroorzaken de meeste pijn. Vloerelementen worden geoefend op een zachte opblaasbare tumblingbaan. Dit levert meestal geen problemen op. Het uitvoeren van de series zoals arabier-flikflak-salto-1/1 schroef en salto voorover-arabier-streksalto op de vierkante harde vloer veroorzaakt pijn. Soms moet de training op dit toestel dan ook worden gestaakt.

Het uitvoeren van sprong met behulp van een plankoline (combinatie van plank en trampoline) kan ze in de training goed volhouden. Wanneer er met een ‘normale’ harde plank wordt gesprongen kan dit maximaal 6x. Ook het landen op de officiële wedstijdmatten in plaats van in de valkuil met schuimblokken levert pijn op in de hielen.

aanloop-turnen

Eerdere therapieën:
De turner heeft afgelopen maanden in overleg met de train(st)ers en fysiotherapeut allereerst de trainingen aangepast. De vloerseries werden vooral uitgevoerd op de zachte tumblingbaan en de sprong op de plankoline. Per training werden deze maximaal 3 keer geoefend op de officiële wedstrijdtoestellen. Dit verzachte de pijn wel maar wanneer er weer werd opgebouwd naar het oude schema kwam de klacht weer duidelijk opzetten. Pure rust door twee weken niet te trainen gaf hetzelfde resultaat.  
Tevens heeft ze tijdens het turnen nog een soort enkelbrace gedragen waar lichte schokdemping achterin zat maar deze bood onvoldoende resultaat. Cure tape zorgde ervoor dat ze de trainingen iets beter kon volhouden maar was nog niet de oplossing.


Turnen en (literatuur)onderzoek

Uit onderzoek van TNO blijkt dat 35% van de turnblessures ontstaat als gevolg van een verkeerde landing.  Balk, vloer en sprong bevinden zich hierdoor in de top drie van meest blessuregevoelige turntoestellen. Bij een landing  moet het gehele lichaamsgewicht worden opgevangen door een of beide voeten waarbij de turn(st)er in een klap stil moet staan zonder uitstappas. Hierbij werken grote reactiekrachten in op de onderste extremiteit, tot soms wel 15x het lichaamsgewicht. In combinatie met een hoge trainingsintensiteit heeft dit een verhoogd  risico op aandoeningen van de fascia plantaris. Hoe harder de ondergrond hoe nadeliger voor de klacht.

 

Acute klachten ontstaan twee maal zo vaak in trainingen tijdens het voorseizoen dan op wedstrijden. Hier worden vaak hogere risico’s genomen bij het oefenen van nieuwe elementen4. Het beste moment om te trainen is tussen twee en zes uur ’s middags. Hier piekt de spierkracht  met 6% ten opzichte van andere momenten op de dag. Je oog-handcoördinatie is ook het beste aan het eind van de middag. Gewrichten en spieren zijn in de avond zo’n twintig procent flexibeler.


Een turner kan niet jong genoeg beginnen met het ontwikkelen van zijn talent. Een nadeel is dat in de loop der 16 jaar, het tempo van de verwonding in concurrentie was meer dan 2 keer zo hoog als in de praktijk (15,19 versus 6,07 blessures per 1000 atleet-opnamen; rate ratio = 2,5, 95% betrouwbaarheidsinterval [BI] = 2,3, 2,8). Wanneer er op jonge leeftijd te hoge inspanning wordt gevraagd dit zorgt voor verminderde afgifte van hormonen door het endocriene systeem. Dit kan zorgen voor vertraagde groei, verlate puberteit, verlate menstruatie etc. Gelukkig blijkt uit onderzoek dat deze achterstand tijdens rustperioden of op latere leeftijd weer wordt ingehaald. Maar als gevolg van de verlate ontwikkeling kunnen er osteo-articulaire pathologiën ontstaan wat het risico op verstuiking, ontwrichting en fracturen verhoogd. Een ander belangrijk punt wat betreft het lichaam is de verhouding tussen het gewicht en de hoeveelheid kracht bij de turn(st)er. Bij het uitvoeren van een bepaalde  oefening op een  toestel komt er bij de gecoördineerde beweging  explosieve kracht kijken en moet het er tegelijkertijd sierlijk uitzien.  Hoe lichter de massa van het lijf en hoe groter de spiermassa, hoe krachtiger en dynamischer de sporter.
steunzool-turnen

Start 'gewone' podotherapie
Augustus 2015 is er onderzoek verricht door een collega podotherapeut. De meest opvallende bevindingen: calcaneo- en mediotarsusvalgus beiderzijds. Daarnaast is er een lichte genua valga-stand waarbij de patella endotoreert. Tijdens het functieonderzoek zijn alle bewegingsuitslagen vergroot. De turner is zowel hypermobiel in de voet als in alle andere gewrichten. Bij palpatie is de origo van de fascia plantaris gevoelig. De squeezetest bij het omvatten van de calcaneus veroorzaakt de meeste pijn bdz. Diagnose Morbus Sever.

Tijdens het lopen is er sprake van een eversie hiellanding. Waarna het midtarsaalgewricht hyperproneert  De gaitline blijft na het hielcontact vrij mediaal. Daarna loopt deze tijdens de toe-off fase netjes richting de halluci en digiti 2 beiderzijds. Er is geen opvallend links-rechts verschil zichtbaar.Digitaal aangemeten podotherapeutische inlegzool: rctb 5mm, subcub 4mm, ascendans 5mm ppt in hielen en een HAI welke de gecorrigeerde voetboog volgt. Bij de eerste zoolcontrole na 8 weken was ze al redelijk tevreden aangezien ze tijdens haar ADL-activiteiten geen pijn meer ondervond aan de hielen. Maar de grootste problemen ondervond ze nog steeds tijdens het uitvoeren van haar turnpassie. Doordat ze bepaalde elementen niet kon oefenen vanwege de grondreactiekrachten op de hielen kon ze niet optimaal scoren op de wedstrijden.

Start turnpodotherapie
Via mond-tot-mond reclame is de turner in contact gekomen met de specialisatie podotherapie & turnen. Na het onderzoek is er een speciale inlegzool in de turnschoen gemaakt. Beiderzijds achterin de zool is een wigje geplaatst t om hethielbeen te corrigeren. Daar overheen een zachte laag om de grondreactiekrachten, welke de hiel krijgt te verduren, te verminderen/vertragen. Aangezien de hypermobiele voet tijdens de hoge belasting hyperproneert is er gekozen voor een ondersteuning onder de voetboog om zo de overmatige tractie van de fascia plantaris te reduceren. Omdat een flexibele turnschoen de voet niet kan stabiliseren is het raadzaam de HAI niet hoger te maken omdat de turn(st)er anders van de zool afglijdt. Er zijn geen voorvoetelementen geplaatst aangezien dit, in combinatie met de dichte turnschoen, de goede feeling met het toestel belemmerd. Uiteindelijk is de zool afgedekt met Sportex. 

emmett

Emmett-therapie:
Gedurende het eerste onderzoek is er ook meteen gestart met Emmett-therapie. De psoas is een hele belangrijke spiergroep die de borstwervels en de lendenwervels met onder andere de spieren van het bovendijbeen verbindt, net onder het heupgewricht. Het is de spiergroep die onder andere het S-I-gewricht bij het heiligbeen in evenwicht houdt.  Een goed werkende psoas voorkomt lage rugklachten, bekken- en nierproblemen en platvoeten. Verder heeft deze spiergroep een stabiliserende functie van de buikspieren. Door een zachte druk te geven op de juiste punten op het lijf ontspant de psoas en staat de turner meteen stabieler.
Door bepaalde ‘switches’’ uit te voeren rondom de calcaneus en op het dorsum van de voet is de cliënt amper meer om te duwen. Wat in dit geval voordelen heeft wat betreft de voetstand maar ook binnen de turnsport; hoe minder wiebels, des te minder puntenaftrek.
Daarnaast zijn er nog een aantal andere punten toegepast om direct de pijn te verminderen.
Nieuwsgierig? www.emmett-techniek.nl


Evaluatie
Acht  weken na het afleveren van de aangepaste turnschoen vond de eerste controle plaats.
Aangezien de turn(st)ers vaak van ver komen worden deze eerst altijd telefonisch uitgevoerd. Onderstaande recensie verteld het resultaat:

‘’Onze zoon heeft maanden gesukkeld met een hielblessure. De trainingen kon ze maar half meedoen en iedere week zaten we bij verschillende therapeuten. Vanaf Januari turnt ze met de op maat gemaakte schoentjes van David en het gaat supergoed. Hijheeft niet hoeven wennen aan de schoentjes. Hijis helemaal blessurevrij, ze traint 10 uur per week zonder klachten en/of pijn. Ook sprong en vloer kan ze weer volop meetrainen. De trainingen zijn weer leuk! Hijmag de schoentjes ook dragen op de wedstrijden. Ik kan het iedereen aanraden! Dank je wel David’’Nabeschouwing
Uit dit onderzoek, en die van de vele andere turnklanten welke bij mij zijn geweest, is gebleken hoe belangrijk het is om een afwijkende voetstand te corrigeren bij een sport waarbij hoge piekbelasting optreedt. Schokdemping genereren of op bepaalde plaatsen druk reduceren behoort ook tot een succesvolle methode om de blessures aan te pakken. Sport en innovatie zal in de toekomst altijd blijven bestaan. Of zoals de directeur van KNGU zegt: Gymnovatie!

Scanner podo

Wil jij ook pijnvrij turnen?

Hielpijn? Alle behandelingsmethodes op een rij

Hielpijn? Alle behandelingsmethodes op een rij

David Müskens is werkzaam als podotherapeut. Hij gespecialiseerd in het behandelen van (top)turners met zijn eigen ontwikkelde therapie in de turnschoen. Daarnaast maakt hij de mind-connectie door mensen via hun onderbewustzijn op zowel mentaal, emotioneel als onbekend niveau te ‘’resetten’’ zodat fysieke klachten worden opgelost. 


Peesplaataandoeningen onder de voet; een veel voorkomende diagnose.
Wat zijn de behandelingsmogelijkheden?


In zijn praktijk ziet David Müskens een scala aan klachten. Interessant hierbij is dat mensen, ondanks dat ze dezelfde klacht hebben, toch regelmatig met een verschillende therapie behandeld worden. De reden hiervan is dat niet iedereen met dezelfde klacht dezelfde route aflegt. De een begint bij de huisarts, de ander bij de podotherapeut en weer een ander bij de fysiotherapeut of orthopeed. In dit artikel worden de verschillende behandelingsmethodes van de podotherapeut beschreven wanneer er sprake is van een aangedane peesplaat onder de voet. Ook worden er mogelijkheden besproken wanneer er wordt doorverwezen naar andere therapeuten in het reguliere circuit.


Hielpijn
Hielpijn is een veel voorkomende klacht in de maatschappij. Bij volwassen heeft 1 op de 10 mensen wel eens last van pijn onder de hiel. De incidentie en prevalentie van klachten zijn 7.9 mannen en 8.6 vrouwen per 1000 patiënten. Boven de 45 jaar neemt deze toe. In de volksmond worden hielklachten vaak aangeduid als hielspoor maar vaak blijkt het een andere diagnose te zijn. Soms is het moeilijk om deze verschillende klachten van elkaar te onderscheiden omdat ze zich op dezelfde plaats manifesteren en nagenoeg dezelfde symptomen hebben.

hielspoor therapie

Bij hielpijn wordt meestal een scherpe pijn omschreven. Dit in combinatie met een branderig, zeurend of stijf gevoel aan de onderzijde van de voet. Ochtendstijfheid en stijfheid na rust zijn net als de startpijn gedurende de eerste meters lopen kenmerkend voor deze klacht. Wanneer deze kenmerken door de patiënt worden genoemd in de anamnese komen er bij de therapeut een top 3 aan differentiaal diagnoses naar boven; fasciosis plantaris, fasciïtis plantaris of hielspoor.

Bij ‘fasciosis plantaris’ is er puur sprake van achteruitgang van de kwaliteit en de structuur van het peesblad waardoor deze kwetsbaarder wordt. Bij ‘Fasciïtis Plantaris’  is er sprake van een ontsteking bij de insertie op de calcaneus. Hierbij zijn mogelijk de ontstekingsverschijnselen van roodheid, warmte en/of zwelling aanwezig. Dit als logisch gevolg op de beschadiging van de pees.  Bij ‘hielspoor’ is er sprake van een calcificatie onder de calcaneus ter hoogte van de insertie van de fascia plantaris.

Podotherapeutische zolen:
De hoofdreden voor het aanmeten van podotherapeutische zolen bij een aangedane peesplaat is de afwijkende voetstand. In de meerderheid van de gevallen is er sprake van hyperpronatie in het midtarsaal-gewricht tijdens het lopen waardoor er overmatige tractie ontstaat op de fascia plantaris. De valgusstand van het hielbeen veroorzaakt nog een extra valgisatie van de voeten. Bij het cavus voettype is er vaak sprake van een verkorte kuitspier of achillespees. Deze zorgt bij belasting voor overmatige tractie op de fascia plantaris. Bovenstaande voettypes hebben als gevolg dat er overmatige spanning op de peesplaat ontstaat waardoor microscheurtjes ontstaan in het peesblad. Door plaatselijk verminderde doorbloeding geneest dit vaak langzaam. Podotherapeutische zolen zorgen voor de correctie van de voet waardoor de tractie op de weke delen verminderd. Met als gevolg een sneller herstel.

Medical taping:
Medical taping wordt vaak ingezet als neventherapie. De elasticiteit van de tape ten opzichte van de elasticiteit van de huid zorgt ervoor dat er een liftend effect wordt uitoefend op de opperhuid. Hierdoor ontstaat een onmiddellijke drukvermindering waardoor de bloedcirculatie en de lymfeafvoer weer worden hersteld. De druk op de pijnreceptoren neemt af en de pijn vermindert direct. Door gebruik te maken van verschillende tapetechnieken kunnen diverse effecten worden bereikt. Het meest belangrijke effect is het stimuleren van het zelf genezend vermogen van het lichaam. (FOTO X)

medical taping turnen


Strassburgh Sock:
De Strassburg Sock is een sok die over de hele kuit wordt getrokken tot net onder de knie. Bij de tenen zit een lang stuk klittenband. Deze klittenband wordt via een ring bij de knie aangetrokken zodat de voet in een dorsaalflexie stand kan worden gefixeerd. In deze houding wordt gedurende de nacht een lichte rek uitgeoefend op de peesplaat en de achillespees. Dit vermindert het verkorten van de pees gedurende de nacht wat een positief effect heeft op de mogelijk aanwezige ontsteking. Door minstens 4 tot 8 weken de Strassburg Sock elke nacht te dragen is de kans op genezing het grootst. Het nadeel van deze sok is dat deze vaak als oncomfortabel wordt ervaren gezien de stand van de voet tijdens het slapen.

strassburgsock

CONSERVATIEVE BEHANDELING:

Rust
Zoals eerder beschreven ontstaan bij overmatige spanning op de peesplaat microscheurtjes in het peesblad. In rust kan het lijf dit weer repareren door de scheurtjes als het ware weer aan elkaar te lijmen. De peesplaat vormt zich dan weer in de oude kortere positie.

Rekoefeningen:
Om het repeterende patroon van inscheuren en dan weer repareren te voorkomen is het van belang de spieren en pezen voldoende te rekken. Peesplaatklachten zijn namelijk vaak het gevolg van een verkorte kuitspier, achillespees of hamstring. Om de kenmerkende startpijn te voorkomen is het van belang de excentrische rekoefeningen meteen op het begin van de dag als ‘warming-up’ uit te voeren. Om het peesblad te rekken kan men met een handdoek om de voorvoet de voet langzaam in dorsaalflexie  trekken. Door met de bal van de voet op een traptrede te gaan staan en de hak naar beneden te laten zakken rekt men de achillespees. Voor het rekken van de kuit of hamstring zie de overige foto’s

warming up voet

Koelen
Ook koelen is weer een therapie die vaak wordt geadviseerd in combinatie met andere therapieën. Het koel houden van de ontsteking stimuleert de doorbloeding van het peesmateriaal. Vooral in het beginstadium is dit erg nuttig. Koelen kan men doen met behulp van een koelelement of ijs in een theedoek. Wel moet er op worden gelet dat de huid niet te lang aan het ijs of de bevroren materialen wordt blootgesteld. Een warm bad kan ook helpen om de voeten te ontspannen en zo de genezing te stimuleren. Ditzelfde geldt voor wisselbaden of massage van de voetzool.

Schoenen:
 
Ook is het van belang een goede schoen te dragen. Naast een goede pasvorm is het belangrijk dat de schoen aan een aantal andere eisen voldoet. Indien er podotherapeutische inlegzolen zijn aangemeten is een uitneembaar voetbed van de huidige schoen raadzaam in verband met voldoende ruimte voor de voet. Een goede sluiting door middel van  veters of klittenband zorgt voor een goede stabiliteit. Ditzelfde effect heeft een stevige achterzijde van de schoen, het zogenaamde contrefort. Om de spanning op de pees en de daarbij horende spieren te verlichten wordt een hakverhoging van 1-2 cm aangeraden. Eventuele demping verzacht het neerkome……n van de hiel. Daarnaast zijn enigszins afgeronde zolen ook beter voor de afwikkeling dan schoenen die een volkomen platte zool hebben. Flexibele slappe schoenen of slippers worden in dit geval afgeraden.

goede schoen
 

Wanneer alle bovenstaande therapieën nog onvoldoende effect bieden kan de patiënt worden doorverwezen voor onderstaande therapieën:

Locale Injectie
Cortison, een soort steroïd, kan worden ingespoten in de fascia plantaris om de pijn en de ontsteking te remmen. Het aantal injecties moet wel worden beperkt omdat meerdere injecties kort achter elkaar de fascia plantaris kunnen beschadigen. Daarnaast is het gevaar, net zoals bij andere pijnstilling, dat men de voet meer gaat belasten aangezien de pijn wordt onderdrukt.

spuit voet

Shockwave
Shockwavebehandelingen werden oorspronkelijk ingezet bij het vergruizen van nierstenen. Naast deze inwendige toepassing wordt de techniek nu ook toegepast bij meer oppervlakkige aandoeningen van het bewegingsapparaat. Allereerst zal de daadwerkelijke verkalking op het hielbeen moeten worden vastgesteld door middel van echografie. Indien deze aanwezig is kan het shockwave apparaat hoogenergetische golven toedienen waardoor de zelfhelende werking van het lijf wordt gestimuleerd. De verkalking wordt hiermee opgelost en de bloedvoorziening in het gebied verbetert. Door deze effecten verminderen de pijnklachten bij de cliënt. Het voordeel van deze behandeling is dat de doelgerichte actie van de impulsen op het aangedane weefsel een minimaal effect heeft op het aangrenzende gezonde weefsel. Het kan in korte tijd worden uitgevoerd en in de meeste gevallen kan het een operatie voorkomen. Na de behandeling kan in het desbetreffende gebied tijdelijk roodheid of kunnen puntbloedinkjes ontstaan.  Andere mogelijke bijwerkingen zijn tijdelijke zwelling of een doof of tintelend gevoel ter plaatse.

 schokwave hak

EPTE
EPTE staat voor Percutane Electrolyse Therapie. Bij hielklachten worden de lichaamseigen cellen inactief en fysiologische herstelprocessen komen stil te liggen. Percutane Electrolyse Therapie tracht dit proces om te keren door het lichaamseigen herstelvermogen direct op de pijnlocatie te herstellen. Bij EPTE wordt onder echogeleide een dunne naald ingebracht rechtstreeks in de pijnlocatie. Daarna wordt de stroom er doorheen geleid. De hoeveelheid stroom en de intensiteit worden tijdens de behandeling constant aangepast voor het beste behandelresultaat. De patiënt kan live meekijken tijdens dit proces. Een EPTE behandeling wordt niet als pijnlijk ervaren. Hooguit een lokaal een licht onaangenaam gevoel. Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat in het weefsel zeer lokaal een verhoogde PH waarde ontstaat, bloed circulatie verbeterd en cellen worden aangezet tot de aanmaak van het groeihormoon.

Conclusie:
Zo zijn er vele therapieën mogelijk om de patiënt met peesplaat-problemen te laten herstellen. Welke therapie er wanneer wordt ingezet is afhankelijk van verschillende factoren. Denk hierbij aan de soort belasting welke de patiënt op het lijf uitoefent in het dagelijks leven. Of er een afwijkende voetstand aanwezig is of niet. Of er daadwerkelijk wel hielspoor aanwezig is. Om de juiste diagnose te kunnen stellen en tevens het herstelproces te versnellen wordt er vaak gekozen voor een combinatie van de verschillende therapieën.

HEB JE BINNEN DE REGULIERE THERAPIE GEEN OPLOSSING GEVONDEN?
Dan is het tijd om de onderliggende emotionele oorzaak van je klacht los te laten zodat het lijf geen signalen meer hoeft af te geven in de vorm van pijn en jij weer heerlijk kunt bewegen. Meer informatie vind je op de site van mijn andere praktijk: www.deherstelexpert.nl.

Reactie plaatsen