De hallux (valgus) vanuit een ander perspectief


David Müskens is van oorsprong podotherapeut. Naast het puur diagnosticeren van een klacht op het fysieke vlak legt hij ook de link met de mentale en emotionele oorzaak van een ‘klacht’. Alles in ons lijf is namelijk met elkaar verbonden. Als gevolg van vervelende gebeurtenissen komen er emoties los. Deze emoties slaan we vaak op in ons lijf en die uitten zich uiteindelijk weer in fysieke signalen zoals blessures, ziektes, of een bepaalde scheefstand. Je lichaamshouding verraad stiekem veel meer over jezelf dan je denkt. David gebruikt een specifieke mix van verschillende inzichten en methodes om de patiënt weer zo snel mogelijk recht en vol energie in het leven te krijgen.  
 

Wanneer je van een therapeut of arts te horen krijgt: ‘’er is niets meer aan te doen’’ bedoelt diegene eigenlijk: ‘’Hier houdt mijn kennis op’’. Anno 2020 zijn er vele zienswijzen en methodes om bepaalde klachten te behandelen. Uiteraard kan niet iedereen op de hoogte zijn van al deze mogelijkheden. In zijn zoektocht naar zijn eigen optimale gezondheid is David Müskens het op een gegeven moment ook buiten het reguliere circuit gaan zoeken. Vanuit daar is hij meer en meer gaan inzien hoe alles in ons lijf met elkaar is verbonden. Zowel op het fysieke, mentale, emotionele, spirituele of voor ons totaal nog onbekende vlak.

Ons lijf is één grote afspiegeling
Het lezen van het lichaam kan op vele verschillende manieren. In ieder onderdeel van het lichaam vinden we namelijk een afspiegeling van het totaal. In de acupunctuur bijvoorbeeld neemt men aan dat een oorschelp een afspiegeling is van een foetus. Hierdoor ontstaat een soort kaart van alle verschillende gebieden van ons lijf verborgen in het oor.   Sujok-therapie gebruik de afspiegeling van het gehele lijf op de handen. Door op bepaalde drukpunten op de hand, in de juiste richting, te drukken kan men lichamelijke problemen verhelpen.

Su-jok therapie

In de voetreflexologie vindt men een afspiegeling van elke lichaamshelft in de voeten. Wanneer zich ergens in je lichaam een disbalans bevindt, bijvoorbeeld pijn in de onderrug, ontstaan er ophopingen van verschillende chemische stofjes rond de zenuwuiteinden in de corresponderende zone op de voeten. En zo zijn er ook nog de gelaatsdeskundigen; in het gezicht weerspiegelt zich het hele lichaam. Zo zeggen de lippen iets over je darmen en de kin iets over nieren en blaas. Ook rimpels, lijnen en vormen hebben een betekenis. Zij zeggen allemaal iets over het innerlijk van de persoon. Zo geeft gelaatsdiagnose inzicht in de sterke en zwakke punten van een persoon. Of zoals de tenenlezer Imre Somygi het zegt; ‘’

Alles is een afspiegeling van alles’’. Zo ook onze voeten.
In dit artikel neem ik je specifiek mee naar de grote teen, de hallux.

De reguliere therapie
 
Volgens de reguliere therapie ontstaat een hallux valgus (foto 3 HAV)  als gevolg van een verandering in de functie van het MTP-1 gewricht. Door erosie verdwijnt er steeds meer kraakbeen. Hier worden osteofyten gevormd, waardoor de gewrichtsruimte nauwer wordt. Het gevolg hiervan is een bewegingsbeperking van het MTP-1 gewricht. Daarnaast zal de osteofytvorming leiden tot het geleidelijk ontstaan van een bunion ter hoogte van MTP-1 en scheefstand van de hallux. In een later stadium kan dit leiden tot een afwijkende functie van de M. flexor hallucis longus, wat de scheefstand versterkt. Als gevolg van deze scheeftstand kunnen weer andere voetklachten ontstaan omdat de afwikkeling van de voet veranderd. Naast een afwijkende voetstand of looppatroon worden er ook andere oorzaken benoemd voor een hallux valgus. Zware belasting of het dragen van slecht passend schoeisel spelen namelijk ook vaak een rol. Net als ontstekingsziekte, neuromusculaire aandoeningen, of systeemziekten zoals reuma.   Als laatste is erfelijkheid ook een predisponerende factor. De bijbehorende therapieën binnen de reguliere therapie om verergering te voorkomen zijn steunzolen, ortheses, schoenaanpassingen of indien nodig een operatie.

De ruimdenkende therapie
 De alternatieve therapie, of liever gezegd de ‘’ruimdenkende’’ therapie, heeft een andere zienswijze op het ontstaan van lichamelijke klachten. Ons lijf is een slimme ‘verpakking’, die reageert op alles wat wij meemaken in ons leven. Maak je onverwachts en acuut iets dramatisch mee wat  onacceptabel is, én is er op dat moment geen oplossing dan ontstaat er een soort inslag in het brein. Het soort conflict bepaalt waar het inslaat in het brein. En de plaats van de inslag in het brein bepaalt weer waar en hoe het zich in het lichaam gaat uiten. Zo geeft ons lijf continue zinvolle signalen af en in de vorm van ziektes en blessures of een bepaalde standsverandering. En zo wordt ons lijf een heldere afspiegeling van alles wat wij hebben meegemaakt óf hetgeen waar we nog mee rondlopen. Onze voeten doen hier ook aan mee.

De teenstand
Elke teen heeft zijn eigen vorm en kenmerken. Onze tenen zijn eigenlijk onze antennes die uitzenden  wie en hoe jij bent. Daarnaast zijn ze ook gemaakt om verschillende prikkels te ontvangen. Mensen met lange tenen hebben belangstelling voor ver verwijderde zakenHun primaire interesses zijn zowel inkomend als uitgaand gericht op de wijde wereld. Mensen met korte tenen zoeken hun activiteiten liever dichtbij huis. Wanneer tenen over elkaar groeien is er vaak onzekerheid over de levensrichting. Verwarring over wat je met je leven wil. In ons lijf zitten namelijk verschillende belangrijke energiecentra. Deze noemen wij Chakra’s. Chakra is een woord dat uit het Sanskriet komt en betekent letterlijk ‘wiel’. Een chakra kun je voorstellen als een draaikolk die energie door je lichaam laat stromen. Elke chakra heeft zijn verschillende eigenschappen die bij een bepaald gebied in het lichaam horen. Deze gebieden zijn ook weer specifiek gekoppeld aan onze tenen. De hallux is in dit geval gekoppeld aan de keelchakra en de ether. Deze  komt overeen met de emoties vreugde en verdriet. Verdriet en vreugde zijn onlosmakelijk met het leven verbonden. Alleen worden deze twee emoties  in onze westerse maatschappij niet gelijk gewaardeerd. Met vreugde heeft men over het algemeen weinig moeite. Bij verdriet ligt dat duidelijk anders. Toch zou verdriet, net als alle andere emoties, ongehinderd geuit moeten worden. Het verdriet moet er namelijk eerst uit voordat er weer ruimte kan worden gemaakt voor vreugde.


chakra overzicht


Wie verdriet opkropt en inslikt krijg hierdoor problemen. Als deze emotie langdurig wordt vastgehouden gaat deze vorm van energie indikken. Het kristalliseert als het ware en zet zich vast op de plek waar de emotie is ontstaan. Dit blijkt zich ook te voltrekken in de reflexpunten in de voet. De reflex wordt dan pijnlijk. Men heeft ontdekt dat het kristallisatieproces ook effect heeft op de stand van de tenen. Wat zich  in het keelgebied afspeelt, weerspiegelt zich in de grote teen.

voetreflex lijf

Karaktereigenschappen
De linkerkant van ons lijf is de zogenaamde emotionele kant, de vrouwelijke kant, de moederskant. Deze kant heeft dus meer te maken met het gevoel. De rechterkant van het lijf is meer de fysieke kant, de mannelijke kant, de vaderskant. Deze is meer gericht op het ontdekken via het brein. Wil je iemand met een hallux valgus rechts om een dienst vragen? De grootste kans dat diegene je gaat helpen is wanneer je feiten in de formulering van je vraag gebruikt.  Bijvoorbeeld: ‘’wil jij mij helpen met het snoeien van de appelboom want het is hiervoor nu de juiste tijd van jaar?’’. Wanneer de hallux valgus links had gezeten had je beter emoties kunnen benoemen in de formulering: ‘’Ik zou er erg blij van worden als jij mij zou willen helpen met snoeien van de appelboom’’. Mensen met een hallux valgus zijn ook vaak zorgzame types. Hun valkuil hierbij is dat zij zichzelf  te veel wegcijferen. Zij zorgen meestal eerst voor de ander en dan pas voor zichzelf. Zij zullen zichzelf weer op één moeten zetten. Het is goed als ze stoppen om die strenge rechter voor zichzelf te zijn. Diegene te laten zien wie ze daadwerkelijk zijn. En niet diegene, die zo is omdat het zo hoort te zijn. Zij moeten hun eigen belangen boven die van een ander plaatsen.  Alsnog kun je dan een prachtig mooi dienstbaar persoon blijven. Maar dit gaat dan niet meer ten koste van henzelf.

Exostose
De verdikking achter de grote teen  is in sommige gevallen rood en geïrriteerd. Dit kan uiteraard een uitwendige oorzaak hebben zoals overmatige druk van te smal schoeisel. Maar in sommige gevallen blijft het ook rood zonder enige druk van buitenaf. Het lijf geeft hiermee aan dat diegene zich op dit moment flink overvraagd.

bot grote teen

Schoeisel
De schoen wordt vaak in een adem genoemd met de hallux valgus. Mensen hebben soms jarenlang gelopen op een smalle pump met hoge hak. Dit is eigenlijk ook een strijd tussen mode en gezondheid. Helaas eindigt deze meestal in een overwinning voor de mode. En dus een nederlaag voor de voeten. Wordt je eens bewust dat mode ook maar bij iedereen wordt ingeprent. Kwam jij voor jezelf op of wilde jij ook hier voldoen aan het ideaal beeld? Ga je pijn leiden om er ‘mooi’ uit te zien voor de ander of stel je je eigen belangen voorop? Oftewel; kies je voor jezelf, of kies je (weer) voor de ander?

Nagels
Zoals eerder gezegd heeft iedere teen zijn eigen unieke eigenschappen. Hoe iemand met deze eigenschappen omgaat is af te lezen aan de grootte en conditie van de nagels.  Hoe kleiner de nagel hoe meer diegene openstaat voor het ontvangen van binnenkomende berichten uit de buitenwereld. Grote nagels schermen goed af. Deze persoon kan goed informatie eruit sturen maar is minder goed in luisteren en verwerken van binnenkomende informatie. Een harde nagel,  schimmelnagel of kalknagel maken het nog moeilijker om door te dringen tot deze persoon. Groeit de nagel in? Grote kan dat diegene zich zo krampachtig beschermt tegen zaken van de buitenwereld dat de verdediging in eigen vlees snijd en pijn doet.
kalknagel emotioneel

Erfelijk
Els van Steijn, schrijfster van het boek ‘’De fontein’’, beschrijft erfelijkheid als een grote Italiaanse fontein met allemaal bakken boven elkaar. In dit geval is de laatste generatie de onderste bak, daarboven de ouders, daarboven de opa en oma enzovoorts. Alles en iedereen is onlosmakelijk met elkaar verbonden. Alle goede dingen stromen naar beneden in jouw bak, maar ook alle hardnekkige patronen van de vorige generaties komen in jouw bak terecht. En mogelijk stromen deze weer door richtingen je kinderen of kleinkinderen. Dit geldt ook voor alle eigenschappen die je uit je opvoeding hebt meegekregen. Heel vaak geven de mensen aan dat hun hallux valgus in de familie zit. Grote kans dat hun ouders ook van die gevoelige zorgzame types waren en het hebben ‘aangeleerd’ dat dit erg belangrijk is. Wanneer de volgende generatie, door hun eigen persoonlijke levenslessen, wel heeft geleerd dat het belangrijk is om eerst voor zichzelf te zorgen wordt het patroon doorbroken. Hierdoor vindt de hallux zijn nieuwe eigen richting.

erfelijke klachten

De wet van aantrekkingskracht
 
‘’Die lelijke voeten van mij, kunnen ze er niet vanaf?’’ is onbewust een gevaarlijke uitspraak. Hoe meer jij je lijf verafschuwd, hoe minder het lijf met je mee zal werken. Vind je het maar een lelijke scheve teen? Verwacht dan niet dat er positieve energie naar toe gaat.   Alles waar jij je op focust dat groeit. Verbind jij je met het negatieve, dan gaat je lijf met deze energie aan de gang. Wees blij dat je voeten je nog overal heen kunnen brengen en je onbewust allemaal zinvolle signalen doorgeven. De volgende affirmaties kunnen je helpen bij dit proces: 

 ''Ik ben trots op mezelf. Ik ben goed zoals ik ben. Ik zorg eerst goed voor mijzelf en dan pas voor de rest. Ik volg mijn eigen weg!’’

Take home message
 
Fysieke trauma’s en/of ongelukken staan uiteraard los van deze zienswijze. Daarnaast is het ook niet bedoeld om via deze weg diagnoses te stellen. Maar de combinatie van alternatief met regulier zou elkaar mooi kunnen aanvullen. Het verbaasd mij namelijk nog elke dag hoe vaak deze ruimdenkende informatie overeenkomt met de desbetreffende persoon. Net als het effect wat het op de mensen heeft als je ze bewust maakt van deze inzichten. Ons lijf, onze slimme verpakking weet perfect zelf waar de onderliggende blokkades zitten.  Om de 9 maanden, toevallig precies onze zwangerschapstijd, is elke cel in ons lijf weer helemaal vernieuwd. Met behulp van speciale therapieën is het mogelijk om via het onderbewustzijn alle mentale, emotionele, spirituele en onbekende informatie loskoppelen. Hierdoor hoeft het lichaam geen fysieke signalen meer door te geven en kom je weer optimaal in je energie.

Nieuwsgierig geworden? Luister dan op youtube:
Hallux Valgus visualisatie -  De Herstel Expert

Reactie plaatsen
patient Turnintogold

Innovatieve inlegzolen voor topturner  

Turn(st)ers kampen vaak met chronische blessures. Hierbij maken ze gebruik van tijdelijke therapieën zoals taping en braces welke telkens opnieuw moeten worden aangebracht.  Daarbij wordt de daadwerkelijke oorzaak van de klacht niet aangepakt;  de afwijkende voetstand en voetfunctie.  Om deze aan te pakken is de podotherapeutische inlegzool de ideale oplossing. Maar deze worden alleen gedragen in het dagelijkse schoeisel en niet tijdens het turnen. Terwijl  juist hier  de voeten en knieën de grootste belasting krijgen te verduren. Een speciaal ontwikkelde zooltherapie voor in de turnschoen biedt hiervoor de uitkomst. Daarnaast wordt bij acute klachten een beroep gedaan op de creativiteit van de desbetreffende podotherapeut.

Anamnese

Januari 2016: turner, 10 jaar, welke 8-12 uur per week traint krijgt steeds vaker last van pijn in de hielen beiderzijds. Tijdens ADL zijn de klachten af en toe aanwezig maar de pijn speelt vooral op tijdens het turnen. Hoe hoger de belasting hoe meer pijn. Na een intensieve avondtraining kan de pijn in de ochtend soms ook nog aanwezig zijn met als gevolg een antalgische tenengang. VAS-score 6.


De turntoestellen sprong en vloer leveren de meeste problemen op. Springen en landen veroorzaken de meeste pijn. Vloerelementen worden geoefend op een zachte opblaasbare tumblingbaan. Dit levert meestal geen problemen op. Het uitvoeren van de series zoals arabier-flikflak-salto-1/1 schroef en salto voorover-arabier-streksalto op de vierkante harde vloer veroorzaakt pijn. Soms moet de training op dit toestel dan ook worden gestaakt.

Het uitvoeren van sprong met behulp van een plankoline (combinatie van plank en trampoline) kan ze in de training goed volhouden. Wanneer er met een ‘normale’ harde plank wordt gesprongen kan dit maximaal 6x. Ook het landen op de officiële wedstijdmatten in plaats van in de valkuil met schuimblokken levert pijn op in de hielen.

aanloop-turnen

Eerdere therapieën:
De turner heeft afgelopen maanden in overleg met de train(st)ers en fysiotherapeut allereerst de trainingen aangepast. De vloerseries werden vooral uitgevoerd op de zachte tumblingbaan en de sprong op de plankoline. Per training werden deze maximaal 3 keer geoefend op de officiële wedstrijdtoestellen. Dit verzachte de pijn wel maar wanneer er weer werd opgebouwd naar het oude schema kwam de klacht weer duidelijk opzetten. Pure rust door twee weken niet te trainen gaf hetzelfde resultaat.  
Tevens heeft ze tijdens het turnen nog een soort enkelbrace gedragen waar lichte schokdemping achterin zat maar deze bood onvoldoende resultaat. Cure tape zorgde ervoor dat ze de trainingen iets beter kon volhouden maar was nog niet de oplossing.


Turnen en (literatuur)onderzoek

Uit onderzoek van TNO blijkt dat 35% van de turnblessures ontstaat als gevolg van een verkeerde landing.  Balk, vloer en sprong bevinden zich hierdoor in de top drie van meest blessuregevoelige turntoestellen. Bij een landing  moet het gehele lichaamsgewicht worden opgevangen door een of beide voeten waarbij de turn(st)er in een klap stil moet staan zonder uitstappas. Hierbij werken grote reactiekrachten in op de onderste extremiteit, tot soms wel 15x het lichaamsgewicht. In combinatie met een hoge trainingsintensiteit heeft dit een verhoogd  risico op aandoeningen van de fascia plantaris. Hoe harder de ondergrond hoe nadeliger voor de klacht.

 

Acute klachten ontstaan twee maal zo vaak in trainingen tijdens het voorseizoen dan op wedstrijden. Hier worden vaak hogere risico’s genomen bij het oefenen van nieuwe elementen4. Het beste moment om te trainen is tussen twee en zes uur ’s middags. Hier piekt de spierkracht  met 6% ten opzichte van andere momenten op de dag. Je oog-handcoördinatie is ook het beste aan het eind van de middag. Gewrichten en spieren zijn in de avond zo’n twintig procent flexibeler.


Een turner kan niet jong genoeg beginnen met het ontwikkelen van zijn talent. Een nadeel is dat in de loop der 16 jaar, het tempo van de verwonding in concurrentie was meer dan 2 keer zo hoog als in de praktijk (15,19 versus 6,07 blessures per 1000 atleet-opnamen; rate ratio = 2,5, 95% betrouwbaarheidsinterval [BI] = 2,3, 2,8). Wanneer er op jonge leeftijd te hoge inspanning wordt gevraagd dit zorgt voor verminderde afgifte van hormonen door het endocriene systeem. Dit kan zorgen voor vertraagde groei, verlate puberteit, verlate menstruatie etc. Gelukkig blijkt uit onderzoek dat deze achterstand tijdens rustperioden of op latere leeftijd weer wordt ingehaald. Maar als gevolg van de verlate ontwikkeling kunnen er osteo-articulaire pathologiën ontstaan wat het risico op verstuiking, ontwrichting en fracturen verhoogd. Een ander belangrijk punt wat betreft het lichaam is de verhouding tussen het gewicht en de hoeveelheid kracht bij de turn(st)er. Bij het uitvoeren van een bepaalde  oefening op een  toestel komt er bij de gecoördineerde beweging  explosieve kracht kijken en moet het er tegelijkertijd sierlijk uitzien.  Hoe lichter de massa van het lijf en hoe groter de spiermassa, hoe krachtiger en dynamischer de sporter.
steunzool-turnen

Start 'gewone' podotherapie
Augustus 2015 is er onderzoek verricht door een collega podotherapeut. De meest opvallende bevindingen: calcaneo- en mediotarsusvalgus beiderzijds. Daarnaast is er een lichte genua valga-stand waarbij de patella endotoreert. Tijdens het functieonderzoek zijn alle bewegingsuitslagen vergroot. De turner is zowel hypermobiel in de voet als in alle andere gewrichten. Bij palpatie is de origo van de fascia plantaris gevoelig. De squeezetest bij het omvatten van de calcaneus veroorzaakt de meeste pijn bdz. Diagnose Morbus Sever.

Tijdens het lopen is er sprake van een eversie hiellanding. Waarna het midtarsaalgewricht hyperproneert  De gaitline blijft na het hielcontact vrij mediaal. Daarna loopt deze tijdens de toe-off fase netjes richting de halluci en digiti 2 beiderzijds. Er is geen opvallend links-rechts verschil zichtbaar.Digitaal aangemeten podotherapeutische inlegzool: rctb 5mm, subcub 4mm, ascendans 5mm ppt in hielen en een HAI welke de gecorrigeerde voetboog volgt. Bij de eerste zoolcontrole na 8 weken was ze al redelijk tevreden aangezien ze tijdens haar ADL-activiteiten geen pijn meer ondervond aan de hielen. Maar de grootste problemen ondervond ze nog steeds tijdens het uitvoeren van haar turnpassie. Doordat ze bepaalde elementen niet kon oefenen vanwege de grondreactiekrachten op de hielen kon ze niet optimaal scoren op de wedstrijden.

Start turnpodotherapie
Via mond-tot-mond reclame is de turner in contact gekomen met de specialisatie podotherapie & turnen. Na het onderzoek is er een speciale inlegzool in de turnschoen gemaakt. Beiderzijds achterin de zool is een wigje geplaatst t om hethielbeen te corrigeren. Daar overheen een zachte laag om de grondreactiekrachten, welke de hiel krijgt te verduren, te verminderen/vertragen. Aangezien de hypermobiele voet tijdens de hoge belasting hyperproneert is er gekozen voor een ondersteuning onder de voetboog om zo de overmatige tractie van de fascia plantaris te reduceren. Omdat een flexibele turnschoen de voet niet kan stabiliseren is het raadzaam de HAI niet hoger te maken omdat de turn(st)er anders van de zool afglijdt. Er zijn geen voorvoetelementen geplaatst aangezien dit, in combinatie met de dichte turnschoen, de goede feeling met het toestel belemmerd. Uiteindelijk is de zool afgedekt met Sportex. 

emmett

Emmett-therapie:
Gedurende het eerste onderzoek is er ook meteen gestart met Emmett-therapie. De psoas is een hele belangrijke spiergroep die de borstwervels en de lendenwervels met onder andere de spieren van het bovendijbeen verbindt, net onder het heupgewricht. Het is de spiergroep die onder andere het S-I-gewricht bij het heiligbeen in evenwicht houdt.  Een goed werkende psoas voorkomt lage rugklachten, bekken- en nierproblemen en platvoeten. Verder heeft deze spiergroep een stabiliserende functie van de buikspieren. Door een zachte druk te geven op de juiste punten op het lijf ontspant de psoas en staat de turner meteen stabieler.
Door bepaalde ‘switches’’ uit te voeren rondom de calcaneus en op het dorsum van de voet is de cliënt amper meer om te duwen. Wat in dit geval voordelen heeft wat betreft de voetstand maar ook binnen de turnsport; hoe minder wiebels, des te minder puntenaftrek.
Daarnaast zijn er nog een aantal andere punten toegepast om direct de pijn te verminderen.
Nieuwsgierig? www.emmett-techniek.nl


Evaluatie
Acht  weken na het afleveren van de aangepaste turnschoen vond de eerste controle plaats.
Aangezien de turn(st)ers vaak van ver komen worden deze eerst altijd telefonisch uitgevoerd. Onderstaande recensie verteld het resultaat:

‘’Onze zoon heeft maanden gesukkeld met een hielblessure. De trainingen kon ze maar half meedoen en iedere week zaten we bij verschillende therapeuten. Vanaf Januari turnt ze met de op maat gemaakte schoentjes van David en het gaat supergoed. Hijheeft niet hoeven wennen aan de schoentjes. Hijis helemaal blessurevrij, ze traint 10 uur per week zonder klachten en/of pijn. Ook sprong en vloer kan ze weer volop meetrainen. De trainingen zijn weer leuk! Hijmag de schoentjes ook dragen op de wedstrijden. Ik kan het iedereen aanraden! Dank je wel David’’Nabeschouwing
Uit dit onderzoek, en die van de vele andere turnklanten welke bij mij zijn geweest, is gebleken hoe belangrijk het is om een afwijkende voetstand te corrigeren bij een sport waarbij hoge piekbelasting optreedt. Schokdemping genereren of op bepaalde plaatsen druk reduceren behoort ook tot een succesvolle methode om de blessures aan te pakken. Sport en innovatie zal in de toekomst altijd blijven bestaan. Of zoals de directeur van KNGU zegt: Gymnovatie!

Scanner podo

Wil jij ook pijnvrij turnen?

De hallux (valgus) vanuit een ander perspectief

De hallux (valgus) vanuit een ander perspectief


David Müskens is van oorsprong podotherapeut. Naast het puur diagnosticeren van een klacht op het fysieke vlak legt hij ook de link met de mentale en emotionele oorzaak van een ‘klacht’. Alles in ons lijf is namelijk met elkaar verbonden. Als gevolg van vervelende gebeurtenissen komen er emoties los. Deze emoties slaan we vaak op in ons lijf en die uitten zich uiteindelijk weer in fysieke signalen zoals blessures, ziektes, of een bepaalde scheefstand. Je lichaamshouding verraad stiekem veel meer over jezelf dan je denkt. David gebruikt een specifieke mix van verschillende inzichten en methodes om de patiënt weer zo snel mogelijk recht en vol energie in het leven te krijgen.  
 

Wanneer je van een therapeut of arts te horen krijgt: ‘’er is niets meer aan te doen’’ bedoelt diegene eigenlijk: ‘’Hier houdt mijn kennis op’’. Anno 2020 zijn er vele zienswijzen en methodes om bepaalde klachten te behandelen. Uiteraard kan niet iedereen op de hoogte zijn van al deze mogelijkheden. In zijn zoektocht naar zijn eigen optimale gezondheid is David Müskens het op een gegeven moment ook buiten het reguliere circuit gaan zoeken. Vanuit daar is hij meer en meer gaan inzien hoe alles in ons lijf met elkaar is verbonden. Zowel op het fysieke, mentale, emotionele, spirituele of voor ons totaal nog onbekende vlak.

Ons lijf is één grote afspiegeling
Het lezen van het lichaam kan op vele verschillende manieren. In ieder onderdeel van het lichaam vinden we namelijk een afspiegeling van het totaal. In de acupunctuur bijvoorbeeld neemt men aan dat een oorschelp een afspiegeling is van een foetus. Hierdoor ontstaat een soort kaart van alle verschillende gebieden van ons lijf verborgen in het oor.   Sujok-therapie gebruik de afspiegeling van het gehele lijf op de handen. Door op bepaalde drukpunten op de hand, in de juiste richting, te drukken kan men lichamelijke problemen verhelpen.

Su-jok therapie

In de voetreflexologie vindt men een afspiegeling van elke lichaamshelft in de voeten. Wanneer zich ergens in je lichaam een disbalans bevindt, bijvoorbeeld pijn in de onderrug, ontstaan er ophopingen van verschillende chemische stofjes rond de zenuwuiteinden in de corresponderende zone op de voeten. En zo zijn er ook nog de gelaatsdeskundigen; in het gezicht weerspiegelt zich het hele lichaam. Zo zeggen de lippen iets over je darmen en de kin iets over nieren en blaas. Ook rimpels, lijnen en vormen hebben een betekenis. Zij zeggen allemaal iets over het innerlijk van de persoon. Zo geeft gelaatsdiagnose inzicht in de sterke en zwakke punten van een persoon. Of zoals de tenenlezer Imre Somygi het zegt; ‘’

Alles is een afspiegeling van alles’’. Zo ook onze voeten.
In dit artikel neem ik je specifiek mee naar de grote teen, de hallux.

De reguliere therapie
 
Volgens de reguliere therapie ontstaat een hallux valgus (foto 3 HAV)  als gevolg van een verandering in de functie van het MTP-1 gewricht. Door erosie verdwijnt er steeds meer kraakbeen. Hier worden osteofyten gevormd, waardoor de gewrichtsruimte nauwer wordt. Het gevolg hiervan is een bewegingsbeperking van het MTP-1 gewricht. Daarnaast zal de osteofytvorming leiden tot het geleidelijk ontstaan van een bunion ter hoogte van MTP-1 en scheefstand van de hallux. In een later stadium kan dit leiden tot een afwijkende functie van de M. flexor hallucis longus, wat de scheefstand versterkt. Als gevolg van deze scheeftstand kunnen weer andere voetklachten ontstaan omdat de afwikkeling van de voet veranderd. Naast een afwijkende voetstand of looppatroon worden er ook andere oorzaken benoemd voor een hallux valgus. Zware belasting of het dragen van slecht passend schoeisel spelen namelijk ook vaak een rol. Net als ontstekingsziekte, neuromusculaire aandoeningen, of systeemziekten zoals reuma.   Als laatste is erfelijkheid ook een predisponerende factor. De bijbehorende therapieën binnen de reguliere therapie om verergering te voorkomen zijn steunzolen, ortheses, schoenaanpassingen of indien nodig een operatie.

De ruimdenkende therapie
 De alternatieve therapie, of liever gezegd de ‘’ruimdenkende’’ therapie, heeft een andere zienswijze op het ontstaan van lichamelijke klachten. Ons lijf is een slimme ‘verpakking’, die reageert op alles wat wij meemaken in ons leven. Maak je onverwachts en acuut iets dramatisch mee wat  onacceptabel is, én is er op dat moment geen oplossing dan ontstaat er een soort inslag in het brein. Het soort conflict bepaalt waar het inslaat in het brein. En de plaats van de inslag in het brein bepaalt weer waar en hoe het zich in het lichaam gaat uiten. Zo geeft ons lijf continue zinvolle signalen af en in de vorm van ziektes en blessures of een bepaalde standsverandering. En zo wordt ons lijf een heldere afspiegeling van alles wat wij hebben meegemaakt óf hetgeen waar we nog mee rondlopen. Onze voeten doen hier ook aan mee.

De teenstand
Elke teen heeft zijn eigen vorm en kenmerken. Onze tenen zijn eigenlijk onze antennes die uitzenden  wie en hoe jij bent. Daarnaast zijn ze ook gemaakt om verschillende prikkels te ontvangen. Mensen met lange tenen hebben belangstelling voor ver verwijderde zakenHun primaire interesses zijn zowel inkomend als uitgaand gericht op de wijde wereld. Mensen met korte tenen zoeken hun activiteiten liever dichtbij huis. Wanneer tenen over elkaar groeien is er vaak onzekerheid over de levensrichting. Verwarring over wat je met je leven wil. In ons lijf zitten namelijk verschillende belangrijke energiecentra. Deze noemen wij Chakra’s. Chakra is een woord dat uit het Sanskriet komt en betekent letterlijk ‘wiel’. Een chakra kun je voorstellen als een draaikolk die energie door je lichaam laat stromen. Elke chakra heeft zijn verschillende eigenschappen die bij een bepaald gebied in het lichaam horen. Deze gebieden zijn ook weer specifiek gekoppeld aan onze tenen. De hallux is in dit geval gekoppeld aan de keelchakra en de ether. Deze  komt overeen met de emoties vreugde en verdriet. Verdriet en vreugde zijn onlosmakelijk met het leven verbonden. Alleen worden deze twee emoties  in onze westerse maatschappij niet gelijk gewaardeerd. Met vreugde heeft men over het algemeen weinig moeite. Bij verdriet ligt dat duidelijk anders. Toch zou verdriet, net als alle andere emoties, ongehinderd geuit moeten worden. Het verdriet moet er namelijk eerst uit voordat er weer ruimte kan worden gemaakt voor vreugde.


chakra overzicht


Wie verdriet opkropt en inslikt krijg hierdoor problemen. Als deze emotie langdurig wordt vastgehouden gaat deze vorm van energie indikken. Het kristalliseert als het ware en zet zich vast op de plek waar de emotie is ontstaan. Dit blijkt zich ook te voltrekken in de reflexpunten in de voet. De reflex wordt dan pijnlijk. Men heeft ontdekt dat het kristallisatieproces ook effect heeft op de stand van de tenen. Wat zich  in het keelgebied afspeelt, weerspiegelt zich in de grote teen.

voetreflex lijf

Karaktereigenschappen
De linkerkant van ons lijf is de zogenaamde emotionele kant, de vrouwelijke kant, de moederskant. Deze kant heeft dus meer te maken met het gevoel. De rechterkant van het lijf is meer de fysieke kant, de mannelijke kant, de vaderskant. Deze is meer gericht op het ontdekken via het brein. Wil je iemand met een hallux valgus rechts om een dienst vragen? De grootste kans dat diegene je gaat helpen is wanneer je feiten in de formulering van je vraag gebruikt.  Bijvoorbeeld: ‘’wil jij mij helpen met het snoeien van de appelboom want het is hiervoor nu de juiste tijd van jaar?’’. Wanneer de hallux valgus links had gezeten had je beter emoties kunnen benoemen in de formulering: ‘’Ik zou er erg blij van worden als jij mij zou willen helpen met snoeien van de appelboom’’. Mensen met een hallux valgus zijn ook vaak zorgzame types. Hun valkuil hierbij is dat zij zichzelf  te veel wegcijferen. Zij zorgen meestal eerst voor de ander en dan pas voor zichzelf. Zij zullen zichzelf weer op één moeten zetten. Het is goed als ze stoppen om die strenge rechter voor zichzelf te zijn. Diegene te laten zien wie ze daadwerkelijk zijn. En niet diegene, die zo is omdat het zo hoort te zijn. Zij moeten hun eigen belangen boven die van een ander plaatsen.  Alsnog kun je dan een prachtig mooi dienstbaar persoon blijven. Maar dit gaat dan niet meer ten koste van henzelf.

Exostose
De verdikking achter de grote teen  is in sommige gevallen rood en geïrriteerd. Dit kan uiteraard een uitwendige oorzaak hebben zoals overmatige druk van te smal schoeisel. Maar in sommige gevallen blijft het ook rood zonder enige druk van buitenaf. Het lijf geeft hiermee aan dat diegene zich op dit moment flink overvraagd.

bot grote teen

Schoeisel
De schoen wordt vaak in een adem genoemd met de hallux valgus. Mensen hebben soms jarenlang gelopen op een smalle pump met hoge hak. Dit is eigenlijk ook een strijd tussen mode en gezondheid. Helaas eindigt deze meestal in een overwinning voor de mode. En dus een nederlaag voor de voeten. Wordt je eens bewust dat mode ook maar bij iedereen wordt ingeprent. Kwam jij voor jezelf op of wilde jij ook hier voldoen aan het ideaal beeld? Ga je pijn leiden om er ‘mooi’ uit te zien voor de ander of stel je je eigen belangen voorop? Oftewel; kies je voor jezelf, of kies je (weer) voor de ander?

Nagels
Zoals eerder gezegd heeft iedere teen zijn eigen unieke eigenschappen. Hoe iemand met deze eigenschappen omgaat is af te lezen aan de grootte en conditie van de nagels.  Hoe kleiner de nagel hoe meer diegene openstaat voor het ontvangen van binnenkomende berichten uit de buitenwereld. Grote nagels schermen goed af. Deze persoon kan goed informatie eruit sturen maar is minder goed in luisteren en verwerken van binnenkomende informatie. Een harde nagel,  schimmelnagel of kalknagel maken het nog moeilijker om door te dringen tot deze persoon. Groeit de nagel in? Grote kan dat diegene zich zo krampachtig beschermt tegen zaken van de buitenwereld dat de verdediging in eigen vlees snijd en pijn doet.
kalknagel emotioneel

Erfelijk
Els van Steijn, schrijfster van het boek ‘’De fontein’’, beschrijft erfelijkheid als een grote Italiaanse fontein met allemaal bakken boven elkaar. In dit geval is de laatste generatie de onderste bak, daarboven de ouders, daarboven de opa en oma enzovoorts. Alles en iedereen is onlosmakelijk met elkaar verbonden. Alle goede dingen stromen naar beneden in jouw bak, maar ook alle hardnekkige patronen van de vorige generaties komen in jouw bak terecht. En mogelijk stromen deze weer door richtingen je kinderen of kleinkinderen. Dit geldt ook voor alle eigenschappen die je uit je opvoeding hebt meegekregen. Heel vaak geven de mensen aan dat hun hallux valgus in de familie zit. Grote kans dat hun ouders ook van die gevoelige zorgzame types waren en het hebben ‘aangeleerd’ dat dit erg belangrijk is. Wanneer de volgende generatie, door hun eigen persoonlijke levenslessen, wel heeft geleerd dat het belangrijk is om eerst voor zichzelf te zorgen wordt het patroon doorbroken. Hierdoor vindt de hallux zijn nieuwe eigen richting.

erfelijke klachten

De wet van aantrekkingskracht
 
‘’Die lelijke voeten van mij, kunnen ze er niet vanaf?’’ is onbewust een gevaarlijke uitspraak. Hoe meer jij je lijf verafschuwd, hoe minder het lijf met je mee zal werken. Vind je het maar een lelijke scheve teen? Verwacht dan niet dat er positieve energie naar toe gaat.   Alles waar jij je op focust dat groeit. Verbind jij je met het negatieve, dan gaat je lijf met deze energie aan de gang. Wees blij dat je voeten je nog overal heen kunnen brengen en je onbewust allemaal zinvolle signalen doorgeven. De volgende affirmaties kunnen je helpen bij dit proces: 

 ''Ik ben trots op mezelf. Ik ben goed zoals ik ben. Ik zorg eerst goed voor mijzelf en dan pas voor de rest. Ik volg mijn eigen weg!’’

Take home message
 
Fysieke trauma’s en/of ongelukken staan uiteraard los van deze zienswijze. Daarnaast is het ook niet bedoeld om via deze weg diagnoses te stellen. Maar de combinatie van alternatief met regulier zou elkaar mooi kunnen aanvullen. Het verbaasd mij namelijk nog elke dag hoe vaak deze ruimdenkende informatie overeenkomt met de desbetreffende persoon. Net als het effect wat het op de mensen heeft als je ze bewust maakt van deze inzichten. Ons lijf, onze slimme verpakking weet perfect zelf waar de onderliggende blokkades zitten.  Om de 9 maanden, toevallig precies onze zwangerschapstijd, is elke cel in ons lijf weer helemaal vernieuwd. Met behulp van speciale therapieën is het mogelijk om via het onderbewustzijn alle mentale, emotionele, spirituele en onbekende informatie loskoppelen. Hierdoor hoeft het lichaam geen fysieke signalen meer door te geven en kom je weer optimaal in je energie.

Nieuwsgierig geworden? Luister dan op youtube:
Hallux Valgus visualisatie -  De Herstel Expert

Reactie plaatsen