Peesplaatklachten en de onderliggende emotionele oorzaak

Samenvatting 
Een jonge turnster ervaart pijnklachten onder de voetboog bij hoge piekbelasting tijdens het turnen. Moeder en dochter zijn samen op zoek naar een oplossing aangezien de Nederlandse Kampioenschappen in zicht zijn. In deze casus wordt niet alleen gekeken naar het lijf als mechanisme maar ook de link gelegd met de psyche en het brein. Alle fases van de ‘klacht’ worden besproken van het begin van haar eigenwaardeconflict tot aan de herstelfase. Wordt je ervan bewust dat ons lijf zich nooit tegen ons keert en blessures of ziektes een mooi zinvol bio-logisch programma zijn. 
Het onderscheid tussen de psyche, de hersenen en het lichaam is puur academisch. Daarnaast beschikt ons lijf over een onderbewustzijn met zelfherstellend vermogen waar prachtig mee te werken is. 


David Müskens is van oorsprong podotherapeut. Om helder inzicht te krijgen waar een klacht mogelijk nog meer vandaan komt gebruikt hij de kennis van de zogenaamde Nieuwe Medicina-leer van Dr. Hamer. Om de klacht op te lossen gebruikt hij als Touch of Matrix therapeut de kracht van het zelfherstellend vermogen van ons lijf door te werken met de 90% van de hersenen die wij nog niet snappen maar waar we inmiddels wel mee kunnen werken. De patiënt wordt in verschillende sessies zowel fysiek, mentaal, emotioneel als op het voor ons nog onbekende vlak gereset. 

 
Binnen de paramedische zorg zijn er vele methodes inzetbaar om hielspoor of fasciïtis plantaris te behandelen. Van steunzolen, medical taping, de strassburg sock en rekoefeningen tot shockwave, EPTE tot een injectie aan toe. Binnen de reguliere therapie wordt vaak alleen naar de patiënt gekeken als een mechanisme. Hier zijn mooie oplossingen in te behalen maar de effecten van onze emoties op het lichaam worden vaak niet meegenomen in het onderzoek. ‘’Het onderscheid tussen de psyche, de hersenen en het lichaam is puur academisch. In werkelijkheid zijn ze één’’ Aldus Dr. med. Mag. theol. Ryke Geerd Hamer, internist en ontdekker van de 5 biologische natuurwetten.  Hoe kan het toch zo zijn dat bepaalde mensen binnen no time van hun hielspoor of fascieklachten afkomen terwijl andere  maar niet willen genezen? De Nieuwe Medicina is geen geneeskunde maar geeft via natuurwetenschappelijke informatie weer hoe én waarom de desbetreffende klacht of ziekte is ontstaan. Waarom juist nu? En waarom juist op deze plek? Ook is het van belang dat je weet dat elke klacht zijn eigen logische genezingsproces volgt. Alles heeft een zinvolheid, het is de logica van de natuur, waar ook jij deel van uitmaakt. Jouw lijf, jouw zinvolle verpakking, keert zich nooit tegen je. 


Casus:
Iris van 11 jaar oud draagt al een paar jaar steunzolen in haar dagelijkse schoenen in verband met het doorzakken van haar voeten. Bij het turnen ervaart ze steeds vaker pijn in haar voeten. Vooral bij de explosieve momenten tijdens het springen. Iris turnt 14 uur per week. Het wedstrijdseizoen komt eraan. Dit artikel neemt je mee in alle fases van haar ‘’klacht’’ zoals weergegeven in de onderstaande afbeelding. De overige foto’s zijn puur ter illustratie en niet letterlijk gelinkt aan deze casus.


 


 
Normotonie-fase
Een half jaar voorafgaand aan het bezoek aan mijn (turn)podotherapie-praktijk bevond Iris lijf zich nog in normotonie. Er was sprake van een normale toestand van het dag- en nachtritme. Overdag was het sympathische zenuwstelsel dominant. ’s Nachts regelde het parasympatische zenuwstelsel de vegetatieve functies zoals de hartslag en spijsvertering. Alles was mooi in evenwicht. Iris was mentaal sterk en ervaarde geen fysieke klachten. 

Dirk Hamer Syndroom (DHS)
De Nieuw Medicina heeft ontdekt dat er voorafgaand aan een ziekte of ’klacht’ een emotioneel conflict heeft gespeeld in iemands leven. Deze conflicten ontstaan altijd door levensomstandigheden. Bijvoorbeeld veroorzaakt door problemen met een echtgenoot (scheidingsconflicten), de dood van een geliefde (verliesconflicten), problemen op het werk of op school (territoriumconflicten), financiële moeilijkheden (verhongeringsconflict, brokconflicten), zorgen over een familielid (nest-zorg conflicten) of bezorgdheid over zichzelf (existentieconflicten, doodsangstconflicten). 

Uit de anamnese volgden een aantal differentiaal diagnoses gerelateerd aan bindweefselproblemen. Het hersenmerg is verbonden met alle bindweefsels; botten, spieren, pezen, banden. Dit deel van brein is dan ook altijd de plek waar de inslag plaatsvind wanneer iemand een eigenwaardeconflict beleefd.



Na doorvragen bleek dan ook dat er in Iris geval was er sprake van een eigenwaarde-inbreuk conflict tijdens het turnen. Iris is namelijk een perfectionist en moet altijd alles van zichzelf tot in de puntjes goed uitvoeren. Zowel in de turnhal als op school. Er stond een belangrijke kwalificatiewedstrijd op de planning. Hiervoor moest ze een bepaalde sprong perfectioneren om een score te krijgen die hoog genoeg was om door te gaan naar de Nederlandse Kampioenschappen.  Dit wilde maar niet lukken waardoor ze een eigenwaardeconflict creëerde; ‘’I k kan deze sprong maar niet uitvoeren, het lukt niet, ik ben niet goed genoeg, zo ga ik nooit winnen’’. 

Deze inslag in het brein, in dit geval dus in het hersenmerg, veroorzaakt  een breuk tussen de zenuwverbindingen. De plek van die breuk wordt de Hamerse Haard genoemd. Om deze inslag te laten plaatsvinden moet het conflict aan 5 voorwaarde voldoen; onverwachts, dramatisch en onacceptabel. Daarnaast moet het geïsoleerd worden beleefd en er tijdelijk geen oplossing voorhanden zijn. 

Conflict-actieve fase
Na deze inslag komt het lijf in de conflict actieve fase terecht. Hier gaat het cellen opbouwen óf afbreken. Dit is afhankelijk van hetgeen wat er verderop moet gebeuren in de herstelfase. Om spieren, pezen, banden en botten sterker te maken is het van belang dat er eerst een gedeelte wordt afgebroken (necrose). Je kunt het vergelijken met beton. J e zult er eerst wat moeten afhalen om de nieuwe laag beter te laten hechten, zodat het uiteindelijk sterker wordt. In Iris geval was de peesplaat onder de voeten begonnen aan het necrose proces. Let op, in deze fase ervaarde ze nog totaal geen pijn. Dit was een onbewust proces wat op de achtergrond speelde. Ik was als podotherapeut zijnde dan ook nog niet in beeld. Slijtage is trouwens ook een conflict met eigenwaarde inbreuk en absoluut niet het gevolg van overbelasting. Bij hogere belasting maakt het lijf zich namelijk alleen maar sterker. Dit is proces is mooi zichtbaar bij lijven van topsporters. Blessures zijn, afgezien van trauma’s, dan ook vaak gerelateerd aan onderliggende eigenwaarde-conflicten.

Conflict oplossing (CO)
Na vele malen oefenen tijdens de trainingen lukte het Iris toch om het onderdeel nagenoeg perfect uit te voeren. Ze wist zich te kwalificeren op de wedstrijd en sl aakte letterlijk een zucht van verlichting. Met als gevolg dat het psychische conflict werd opgelost. H et lichaam was klaar voor de wederopbouw.

De Herstelfase (A-fase)
Na de zogenaamde zucht gaat het lijf, in het begin van de genezingsfase, exact het tegenovergestelde doen van wat er gebeurde in de conflictactieve fase. In dit geval worden er weer nieuwe cellen aangemaakt op de plaats waar de afbraak had plaatsgevonden. De peesplaat is op dat moment nog op zijn zwakst. Hier moet het weefsel nog even doorheen. Er wordt vocht gevormd om het gebied in genezing te beschermen. Vocht veroorzaakt tevens pijn. Was die pijn er niet, dan ging Iris weer volop bewegen en zou ze de zwakke pees nog meer beschadigen. Pijn is dus een zinvolle waarschuwing! De ernst van de genezingssymptomen wordt bepaald door de intensiteit van de voorafgaande conflictactieve fase. Voor Iris was dit een hele belangrijke kwalificatiewedstrijd dus de herstelfase duurde vrij lang. Daarnaast is ze in de herstelfase niet compleet gestopt met turnen maar is ze aangepast gaan trainen. In dit geval minder vloer en sprong  zodat de hoogste piekbelasting eraf was. Ondanks dat was nog dit nog niet de oplossing van het probleem, Iris bleef pijn ervaren. Iris baalt en komt via via bij mij, de turnpodotherapeut, terecht.  

Zoals eerder gezegd kwamen uit de anamnese een paar differentiaal diagnoses naar boven rondom bindweefsels. Dit wetende ben ik in de anamnese verder gaan doorvragen naar specifieke gebeurtenissen in haar leven rondom eigenwaarde. Deze link met de kwalificatiewedstrijd was snel gelegd. (Top)sporters zijn sowieso vaak perfectionistisch aangezien ze pas goud scoren wanneer iets optimaal en perfect wordt uitgevoerd. Eigenwaardeconflicten komen bij hen dus sneller voor, dus blessures treden sneller op.


Onderzoeksgegevens:
Inspectie: Middenvoet en achtervoet staan naar binnen gekanteld, net als de knieën. Er is sprake van een draaiing in het bekken met als gevolg dat onderste ruggenwervels die niet netjes zijn uitgelijnd. Rechter schouder lager. De linker voet wijst telkens meer naar buiten in haar gewoontehouding. Functieonderzoek: Hypermobiele voeten. Knieën geen bijzonderheden, linker heup kan verder naar binnen draaien t.o.v. rechts als gevolg van bekkenkanteling.
Palpatie: Fascia plantaris gevoelig beiderzijds. Vooral de binnenste steng.
Looppatroon, landing op binnenzijde hiel, overmatig doorzakken middenvoet. Ook hier weer linker voet meer naar buiten t.o.v. re.  

Therapie deel 1:
Allereerst heb ik Iris  inzicht gegeven in het ontstaan van haar klachten via de Nieuwe Medicina. Ik heb haar bewust gemaakt van hetgeen dat ze zich al een eind in de herstelfase begeeft. En dat ze hier positief naar moet blijven kijken.  Pijn is in de meeste gevallen een zinvol signaal en je lijf keert zich nooit tegen je. Maar doordat Iris door de pijn maar op halve kracht kon turnen en het NK in zicht kwam ontstond er een nieuw eigenwaarde-conflict. Een lastige vicieuze cirkel.

Via een onderbewustzijnsmethodiek, Touch of Matrix, heb ik alle fysieke, mentale, emotionele, spirituele en voor ons nog onbekende blokkades van haar ‘’innerlijke harde schijf’’ gereset. Iris werd hierbij in een diepere laag naar haar onderbewustzijn gebracht. Haar lijf gaat vanzelf in beweging en wordt uitgelijnd in de optimale positie.  Dit is de kracht van ons zelfherstellend vermogen waarvan nog niet bekend is hoe het werkt, maar wel prachtig mee is te werken.  Met als resultaat de volgende mail:  ‘’Nog een beetje in de war , maar ik wil je graag bedanken voor je behandeling van vanmorgen. Voor jou is het je werk . Voor een ons een complete cultuurshock. Het is zo bijzonder om te zien wat een lichaam zelf op kan lossen. Kan jij voor Iris haar fysio kort jouw bevindingen beschrijven en wat je er aan gedaan heb. Hij is meer dan nieuwsgierig naar het inhoudelijke van jouw werk. En wat je daarmee teweeg brengt. 


Daarnaast is een steunzool aangemeten in de turnschoen met schokdemping in de hiel en ondersteuning onder de voetboog. Hiervoor is gekozen om de peesplaat te ontlasten bij het springen zodat ze toch kan blijven turnen en het nieuwe conflict verder kan worden losgelaten. 

De epileptoïde Crisis (EC)
Dit is het hoogtepunt van de gezeningsfase. Ook hier wordt de omvang van de Epileptoïde Crisis weer bepaald door de zwaarte van de conflictactieve fase. Het lijf bevind zich kortstondig in een toestand van stress; rusteloosheid, misselijkheid, verhoogde bloeddruk, een verhoogde hartslag, koud zweet en rillingen. Het zinvolle doel van deze fase is om het vocht uit te drijven dat zich zowel in je orgaan als in het correlerende hersendeel ontwikkelde. Een mooi voorbeeld hiervan is bijvoorbeeld migraine.  In Iris geval is echte crisisfase uitgebleven.  

Therapie deel 2:
Aangezien er in sessie 1 van de onderbewustzijnsbehandeling altijd ‘programmaatjes’ worden geopend op de innerlijke harde schijf is het altijd van belang dat er nog een tweede sessie volgt. Dit om er zeker van te zijn dat alle laatste restjes eraf zijn. Er was nog een lichte bekkendraaiing zichtbaar. En ook ruggenwervel lumbale 5 stond nog niet optimaal op zijn plek. Wanneer lumbale 5 niet netjes in de rij staat kan de energie er niet goed doorheen wat resulteert in zwakke benen, enkels, en voeten. Na sessie 2 had Iris alles op fysiek, mentaal, emotioneel en onbekend niveau losgelaten en was het lijf weer netjes in balans. 


De Herstelfase (B-fase) De restitutieve fase
Ondertussen ging Iris het tweede gedeelte van de helingsfase in. Tegen het einde van het proces werd de originele functie van de peesplaat hersteld en keerde het lijf weer terug naar normotonie met als resultaat een 3e plek op het NK.

Take home message:
Vraag eens wat vaker door naar een mogelijk emotionele achtergrond van de klacht. En ben je ervan bewust dat pijn vaak optreed als zinvol signaal van het lijf.  

Meer info vind je HIER
of op www.deherstelexpert.nl