Hypermobiliteit en turnen; een handige combi?

Turn(st)ers kampen vaak met chronische blessures. Taping, bandages, of andere creatieve therapieën zijn allemaal hulpmiddelen om de pijn te verminderen. De belangrijkste oorzaak van de klacht wordt hier niet mee aangepakt; de afwijkende voetstand. Om deze te corrigeren is de podotherapeutische inlegzool de ideale oplossing. Deze worden echter alleen gedragen in het dagelijkse schoeisel en niet tijdens het turnen. Terwijl juist hier de voeten en knieën de grootste belasting krijgen te verduren tot soms wel 15x je lichaamsgewicht. Een speciaal ontwikkelde zooltherapie voor in de turnschoen biedt hiervoor de uitkomst. 


Lenigheid is een belangrijke vereiste binnen de turnsport. Maar te soepel zijn kan daarentegen ook nadelig zijn. Door deze ‘’afwijking’’ kunnen de banden en pezen hun steunende functie niet goed vervullen en dit maakt de gewrichten overbeweeglijk (hypermobiel) en instabiel. Hierdoor kun je sneller je voet omzwikken, met alle gevolgen van dien. Om het gebrek aan stabiliteit te compenseren nemen de spieren een gedeelte van de functie van de banden en pezen over. Deze moeten daardoor harder werken, en zullen dus sneller overbelast zijn. Door middel van het plaatsen van corrigerende en ondersteunende elementen in de turnschoen wordt de voet gestabiliseerd en krijgt het lichaam meer rust wat de kans op chronische blessures in je voet, onderbenen, knieën of rug aanzienlijk verminderd. 


Heb je geen zin meer in aangepaste trainingen en wil je optimaal scoren op de wedstrijden?

Kijk voor meer informatie over de meest voorkomende klachten met bijbehorende innovatieve turnpodotherapie-oplossing op www.turnintogold.com