Beter worden van stilzitten: turnen en visualiseren

Visualiseren is niets anders dat het in gedachte uitvoeren van een turnelement. Dit kan zowel in- als uitwendig. Dit houdt in dat je het voor je kunt zien dat je zelf een turnoefening uitvoert of je ziet het jezelf als het ware vanaf de tribune uitvoeren. Voor het resultaat maakt het niks uit welke manier je kiest. Wissel ze beide gewoon eens af. 

Visualisatie is een mentale vaardigheid die je helpt om je prestatieniveau te verhogen. Het kan je helpen zenuwen af laten nemen. Het kan faalangst verminderen en je zelfvertrouwen vergroten. Door dit alles behaal je sneller je gewenste doel. 

Tijdens visualisatie worden dezelfde hersengebieden, zenuwbanen en spieren geactiveerd als wanneer je het daadwerkelijk uitvoert met je lijf. Weliswaar minder actief, maar toch intens genoeg om trainingsresultaat te realiseren.

Hierbij mijn tips om te leren visualiseren:
1. Zoek allereerst een plek waar je geconcentreerd ongestoord kunt oefenen.

2. Dan ga je het doel bepalen wat je wilt bereiken. Bijvoorbeeld het verbeteren van je eerste serie op vloer, zonder wiebels je balkoefening uitvoeren of een perfecte afsprong op brug. Maar het kan ook zoiets zijn als vol zelfvertrouwen naar de wedstrijd gaan of snel weer herstellen van je blessure. 

3. Daarna ga je comfortabel zitten en sluit je je ogen. In gedachte zie je de meest ideale situatie voor je. Om dit zo realistisch mogelijk te doen gebruik je al je zintuigen. Wat zie je? Wat hoor je? Wat ruik je? Of wat drink je bijvoorbeeld altijd in deze situatie?

4. Zo neem je ook je emoties mee en al het andere wat er met je gebeurd. Het is belangrijk dat je je doel op een positieve manier formuleert. Alles waar wij aandacht aan besteden dat groeit. Zeg dus niet ik wil weer zonder pijn mijn overslag uitvoeren. Maar bijvoorbeeld: Ik wil weer met gezonde enkels mijn overslag perfect uitvoeren.

5. Daarna is het een kwestie van oefenen, oefenen, oefenen. De kracht zit in de herhaling. Het lijkt allemaal wat zweverig maar uit onderzoeken is zeker bewezen dat het werkt.

Vele topsporters zijn je met positief resultaat voorgegaan. Succes met stilzitten!

David Müskens
www.turnintogold.com